STA

 |  Politika

»Agonija RTV Slovenija se mora presekat«

Robert Golob in Asta Vrečko o vladnem predlogu novele zakona o RTV Slovenija

Stavka pred stavbo RTV Slovenija

Stavka pred stavbo RTV Slovenija
© Gašper Lešnik

Vladni predlog novele zakona o RTVS je dober in depolitizira delovanje RTVS, je na novinarski konferenci po seji zatrdila ministrica za kulturo Asta Vrečko. Njegov sprejem želijo pred poletjem, če bo prišlo do zavlačevanja opozicije, pa bodo razmislili tudi o drugih ukrepih, da bi rešili "agonijo RTVS" pred poletjem, je dejal premier Robert Golob.

Po besedah ministrice, zdajšnji zakon iz leta 2005 omogoča vpliv in vmešavanje politike v uredniško delovanje Radiotelevizije Slovenija (RTVS). Da je njegova depolitizacija nujna, so po njenih besedah izrazili tako zaposleni na RTVS, ki so zaradi aktualnih razmer tudi v stavki, kot strokovna in širša javnost.

Zato predlagajo spremembe upravljanja in vodenje zavoda z uvedbo sveta RTVS, v katerem bodo imeli odločilno vlogo civilna družba in zaposleni, uvaja se tudi štiričlanski upravni organ, v katerem bo tudi delavski direktor. "In na ta način bomo uvedli soupravljanje zaposlenih pri RTVS, politika pa se s tem umika. To pa je seveda nujno za to, da lahko RTVS kot javni zavod služi svojemu namenu, zato da lahko novinarji in novinarke, uredniki in urednice nemoteno in avtonomno opravljajo svoje delo," je prepričana Vrečkova.

Zakon je po njenih navedbah "v bistvu nadgradnja zakona", ki so ga že vložili poslanci koalicije in povzema iniciative civilne družbe, ki so bile predlagane že pred menjavo vlade. "Vse te stvari smo upoštevali pri sestavljanju zakonskega predloga," je dejala. Po njenih besedah so v zakonu upoštevani tudi predlogi, ki so jih javno izrazili sindikati RTVS.

Ker je "stanje na RTVS izjemno alarmantno", so zakon vložili po nujnem postopku, kar po ministričinih besedah pomeni, da bi lahko bil v DZ obravnavan in sprejet že do poletja. Na vprašanje, kaj se bo zgodilo, če bi opozicija poskusila z orodji, ki bi sprejem zakona odmaknila, pa je ministrica odgovorila, da je prepričana, da je ta zakon v resnici zelo dober, da ga bodo javno zagovarjali "in prepričana sem, da bo javnost ta zakon tudi sprejela".

Premier Robert Golob pa je dodal, da gre za problem, ki zadeva širšo družbo, ne le vlado. In svobodna družba je jasna, "ta agonija RTVS se mora presekat. Ta zakon je v bistvu prvi korak, če bo prišlo do v resnici nelegitimnega zavlačevanja s strani opozicije in vlaganja referendumskih pobud, bomo morali razmisliti o drugih ukrepih", s katerimi bi vozel presekali še pred poletjem, je navedel.

Po njegovih besedah je koalicija popolnoma enotna na točki, da je treba začeti reševati situacijo na RTVS takoj in "da ne bomo dopustili, da bi tisti, ki so imenovali sedanji programski svet, ki je v resnici zlorabil zaupanje ustanovitelja, to je DZ in države, še naprej lahko nemoteno uničevali javno televizijo". Zakon je torej po njegovih navedbah "sistemski korak v to smer, obstajajo pa še drugi koraki", a jih tokrat ni razkrival.

Vlada je sicer predlog sprememb in dopolnitev zakona o RTVS že vložila v DZ, za torek pa je sklican kolegij predsednice DZ, ki bo odločal o tem, ali bo zakon obravnaval po nujnem postopku.

V kabinet ministrice je sicer danes prišel tudi novi svetovalec, Lenart J. Kučić, raziskovalec medijev, predavatelj in voditelj podkastov. Ministrica je izpostavila, da je dolga leta deloval kot raziskovalni novinar in je eden izmed največjih strokovnjakov za področje medijske zakonodaje, medijev tako v Evropi kot širše, kot tudi za medije, ki se soočajo s tehnološkimi spremembami. Tako bo lahko svoje znanje uspešno unovčil tudi na ministrstvu za kulturo, ki pa zaenkrat še ostaja brez šefa direktorata za medije. Tega naj bi imenovali čez poletje, je napovedala ministrica.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.