STA

 |  Svet

Rusija od Irana kupuje oborožena brezpilotna letala 

Iran naj bi že ta mesec začel uriti ruske vojake za uporabo teh letal

Svetovalec za nacionalno varnost ZDA Jake Sullivan je v ponedeljek povedal novinarjem, da Rusija od Irana kupuje oborožena brezpilotna letala za uporabo v vojni proti Ukrajini. Iran naj bi že ta mesec začel uriti ruske vojake za uporabo teh letal.

Sullivan je povedal, da še ni jasno ali je Iran Rusiji že poslal brezpilotna letala, vendar pa naj bi se pripravljal, da jih pošlje več sto. Po njegovih besedah je to dokaz, da je cena, ki jo Rusija plačuje za vojno velika, saj ji zmanjkuje lastne oborožitve.

Iran zadnjih 20 let izpopolnjuje svoja brezpilotna letala, s katerimi med drugim zalaga upornike v Jemnu, ki so jih v preteklosti izkoristili za napade na Savdsko Arabijo.

Rusija je pred napadom na Ukrajino tehnologijo za brezpilotna letala kupovala od Izraela, ki je zavzel nevtralno držo glede vojne v Ukrajini in posledično Rusiji te tehnologije več ne dobavlja.

RwbuYhh0FSM

dpUJyNe5gnA

wiptLzc0VxA

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.