Izak Košir

 |  Mladina 28  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor dogodkov

Neznani fotograf (2021)

Neznani fotograf (2021)
© David Kucler

David Kucler: Stenske ure, DobraVaga, Ljubljana

Do 13/08

David Kucler ustvarja na področjih slikarstva in grafike, v svoji umetniški praksi pa pozornost namenja raznolikim tehničnim pristopom in se ob tem vsebinsko pogosto usmerja k ljudskim motivom, ki jih umešča v sodobne kontekste. Na tokratni razstavi se predstavlja s triptihom Stenske ure. Leta 2021 je s serijo modrotiskov in sitotiskov, ki jo je naslovil Neznani fotograf, diplomiral iz slikarstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje ter ob tem prejel nagrado akademije za posebne umetniške dosežke. Zdaj nadaljuje magistrski študij na isti akademiji.

Odtisi in vtisi 2, MGLC, Grad Tivoli, Ljubljana

Do 02/10

Mednarodni grafični likovni center je februarja letos objavil javni poziv za sodelovanje na razstavi sodobne slovenske grafične produkcije zadnjih treh let. Prejeli so približno petsto izvirnih del 113 slovenskih umetnic in umetnikov, strokovna žirija je izbrala stvaritve 43. Med njimi so številni uveljavljeni umetniki, pa tudi precej predstavnikov mlajše generacije. Ne po naključju: tovrstne razstave Mednarodnega grafičnega likovnega centra so v letih k sodelovanju vedno vabile mlajše umetnike, ki so napovedovali in dokazovali kontinuirano zanimanje za grafično ustvarjanje. S tem pa so vedno pokazale, kako inovativna in raznolika je grafična produkcija v Sloveniji. Tokratna razstava se tudi z naslovom pokloni prvi razstavi Odtisi in vtisi iz leta 2012.

Art Stays, Ptuj in okolica

Do 18/09

Festival sodobne umetnosti Art Stays na Ptuj in v njegovo okolico prinaša vrhunsko produkcijo domačih ter tujih umetnikov, od najperspektivnejših mladih ustvarjalcev do velikih imen sodobne umetnosti, kot sta Ai Weiwei in Yoko Ono. Razstave bodo letos potekale do 18. septembra, in sicer v Galeriji mesta Ptuj, Dominikanskem samostanu, na Ptujskem gradu, v Miheličevi galeriji, Knjižnici Ivan Potrča, Galeriji Magistrat, Galeriji FO.VI in starem mestnem jedru Ptuja. Več o razstavljajočih umetnikih in 20. festivalu sodobne umetnosti na spletni strani nomoresilence.si.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.