Danes je nov dan

 |  Družba  |  Agrument

Prihodnost medijev = prihodnost demokracije

Pravna mreža za varstvo demokracije

Pravna mreža za varstvo demokracije

Evropska komisija je zaradi razmer na področju medijev v Sloveniji, predvsem zaradi težav pri financiranju STA v preteklosti, "začela razmišljati" o pripravi zakonodaje za zaščito medijskega prostora in stabilizacijo delovanja (predvsem javnih) medijev. V poročilu EK Sloveniji priporoča krepitev neodvisnega vodenja in uredniške neodvisnosti. 

Pri nas medtem vlada, kot izpostavlja Sindikat novinarjev, “gasi požar”. V prizadevanjih za depolitizacijo javnega servisa je v parlamentarni obravnavi predlog novele zakona o RTV, s katerim bi vodenje, upravljanje in nadzor zavoda prevzel enotni svet RTV s sedemnajstimi člani, nikogar od njih pa ne bi imenoval državni zbor. 

Javni medij je ključen za preživetje demokratične družbe, ker družba za svoje delovanje potrebuje javno dostopna dejstva. V trenutni dobi dezinformacij je zato še posebej pomembno, da se o zaščiti načel svobode tiska in javnega medija kot varuha javnega interesa končno “začne razmišljati” kot o prioriteti.  

Agrument ustvarja Danes je nov dan.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.