Izvedbo razstave Večje od mene v Ljubljani je zavrnila Zdenka Badovinac

Spoštovani, dr. Aleš Vaupotič v zadnjih Mladininih Pismih pravi, da podpisana nisem želela realizirati razstave Večje od mene v Moderni galeriji z zgolj načrtovanimi sredstvi.

Ker gre za zavajajočo dikcijo, bralcem sporočam naslednje: Dr. Vaupotič v svojem pismu simptomatično navaja samo prvi del naslova razstave, ki se v celoti glasi Večje od mene - Junaški glasovi iz nekdanje Jugoslavije. Zamolčani, drugi del naslova - Junaški glasovi iz nekdanje Jugoslavije -razlaga, zakaj je bila prejšnja oblast, ki je dr.Vaupotiča tudi imenovala, nenaklonjena tej razstavi. O tem je Mladina poročala že veliko.

Kar se tiče sredstev za ta projekt, pa naj povem, da sem zaradi povečanih stroškov za prenos razstave iz Rima, vodstvo Moderne galerije prosila za dodatnih 15 000 EUR. Najprej v.d. direktorja dr. Roberta Simoniška in potem direktorja dr. Vaupotiča. Noben od njiju teh sredstev ni odobril in se niti ni postavil v bran razstavi, ko so jo predstavniki tedanje oblasti napadali zaradi dejstva, da so na njej sodelovali umetniki iz nekdanje Jugoslavije. Takrat sem tudi v korespondenci z dr. Vaupotičem izrazila začudenje, da istočasno, ko rimska razstava ni dobila dodatnih sredstev, to ni bil problem za nekatere druge projekte.

Zaradi takšnih in podobnih stvari sem tudi zapustila Moderno galerijo. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.