Damjana Kolar

 |  Kultura

Film tedna: Motovunski filmski festival

Programska selektorja Milena Zajović in Jurica Pavičić sta za redni celovečerni program izbrala 18 filmov, letošnja partnerska država festivala pa bo Švedska

Kriminalka Nosorog (Rihno) ukrajinskega režiserja Olega Sentsova, ki je bil po ruski aneksiji Krima pet let zaprt v Rusiji. Zdaj se bojuje proti Rusom kot pripadnik ukrajinske vojske

Kriminalka Nosorog (Rihno) ukrajinskega režiserja Olega Sentsova, ki je bil po ruski aneksiji Krima pet let zaprt v Rusiji. Zdaj se bojuje proti Rusom kot pripadnik ukrajinske vojske
© IMDB

Na Motovunskem filmskem festivalu, ki bo letos potekal med 26. in 30. julijem, bo v tekmovalnem programu prikazanih 18 celovečernih filmov z vseh koncev sveta. V središču bo tudi švedska kinematografija, nagrado za življenjsko delo pa bo prejel srbski režiser Goran Marković.

"Naši selektorji se trudijo, da bi na naših platnih prikazali boljši svet - filme s čustvi, veseljem, humorjem. Prvič bomo prikazali tudi film režiserja, ki se v času trajanja festivala bori v vojni," je ob predstavitvi letošnjega programa povedal direktor Motovunskega filmskega festivala Igor Mirković.

Gre za kriminalko Nosorog (Rihno) ukrajinskega režiserja Olega Sentsova, ki je bil po ruski aneksiji Krima pet let zaprt v Rusiji. Zdaj se bojuje proti Rusom kot pripadnik ukrajinske vojske. Film Rihno po besedah organizatorjev sicer ne govori v vojni, vendar pa o njej in času, v katerem živimo, priča režiserjeva usoda.

9MUOv3g2B0M

Programska selektorja Milena Zajović in Jurica Pavičić sta za redni celovečerni program izbrala 18 filmov, letošnja partnerska država festivala pa bo Švedska.

Švedski filmi so bili v Motovunu vedno odlično prejeti. Lani je glavno nagrado - propeler Motovuna prejel prvenec švedske režiserke Ninje Thyberg Užitek. Pred štirimi leti pa je nagrado za življenjsko delo dobil Ruben Östlund, letošnji dobitnik zlate palme za film Trikotnik žalosti. Östlund, ki velja za mojstra družbene satire, je zlato palmo prvič prejel leta 2017 za film Kvadrat.

Na Motovunu bodo tokrat prikazali deset švedskih klasik, od nemega filma do danes. Na sporedu bodo filmi režiserjev, kot so Ingmar Bergman, Roy Andersson in Lukas Moodysson.

Posebno priznanje oziroma nagrado za življenjsko delo maverick bo prejel beograjski režiser Goran Marković. Nagrada je namenjena režiserjem, ki so brezkompromisno sledili svoji viziji in takšen je po mnenju organizatorjev tudi Marković, avtor filmov, kot so Tito in jaz, Že videno, Zbirni center, Mojstri, mojstri, Državni razred, Ponarejevalec, Turneja in Kordon.

V programu kratkometražnih filmov bo prikazanih 25 filmov, v petih festivalskih dneh pa bodo organizatorji kot vsako letos doslej nekaj pozornosti namenili tudi glasbenemu dogajanju.

6Y2SuE-WRm8

WB-PXGGUCE0

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.