Uredništvo

 |  Družba

Trgovine bodo morale imeti ob prižgani klimatski napravi zaprta vhodna vrata

V Franciji bodo zmanjšali porabo energije, omejeno bo tudi svetlobno oglaševanje

© rawpixel.com/

Zaradi strmega naraščanja cen energentov, bodo morale meti po novem trgovine v Franciji ob prižgani klimatski napravi zaprta vhodna vrata, sicer jih lahko doleti kazen. Omejeno bo tudi svetlobno oglaševanje.

V nekaterih delih Francije ta pravila že veljajo, po napovedi ministrice za ekološko tranzicijo Agnes Pannier-Runacherpa jih bodo razširili na vso državo.

Za kršitev je zagrožena kazen 750 evrov, a bo na začetku vlada poskrbela za izobraževanje in ozaveščanje lastnikov trgovin.

Po napovedi ministrice bodo najprej sprejeli omejitev neonskega oglaševanja med eno in šesto uro zjutraj, sledila pa bo še prepoved odprtih vrat v primeru hlajenja ali ogrevanja v trgovini.

Omejevanje svetlobnega oglaševanja že velja v mestih z manj kot 800.000 prebivalci, zdaj pa bo prepoved veljala za vsa mesta, ne glede na njihovo velikost. Izjema so letališča, avtobusne in železniške postaje.

Francija uvaja omejitve v času energetske krize zaradi ruske vojne v Ukrajini. Poraba energije za klimatske naprave je narasla v zadnjih tednih, ko se Francija in velik del Evrope spopada s hudim vročinskim valom.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.