STA

31. 7. 2022  |  Svet

Princ Charles prejel donacijo družine Osame bin Ladna

Britanski prestolonaslednik pod drobnogledom javnosti

Princ Charles, britanski prestolonaslednik

Princ Charles, britanski prestolonaslednik
© Dan Marsh / WikiCommons

Britanski prestolonaslednik princ Charles je od polbratov terorističnega voditelja Osame bin Ladna leta 2013 prejel donacijo v višini milijona funtov oziroma 1,19 milijona evrov, poroča časnik Sunday Times. Donacijo naj bi prejel dobrodelni sklad valižanskega princa (PWCF).

Najstarejši sin kraljice Elizabete II. se je po poročanju Sunday Timesa oktobra 2013 v svoji londonski rezidenci Clarence House sestal s savdskim podjetnikom Bakrom bin Ladnom. Več svetovalcev je princa takrat pozvalo, naj denarja ne sprejme ali ga vrne. Vendar Charles ni upošteval njihovih pomislekov, da bi lahko donacija škodovala njegovemu ugledu, navaja časnik.

Vodja Charlesove fundacije Ian Cheshire je medtem zagotovil, da se je z donacijo strinjalo vseh pet skrbnikov sklada. Neimenovani vir iz Clarence Housea je za Sunday Times povedal, da noben svetovalec ni bil razburjen zaradi plačila in da Charles ni preglasil njihovih pomislekov.

Osama bin Laden je bil po informacijah ameriških oblasti organizator terorističnih napadov na ZDA 11. septembra 2001, v katerih je bilo ubitih več tisoč ljudi, med njimi tudi 67 Britancev. Leta 2011 so ga v Pakistanu ubile ameriške posebne enote. Dokazov, da bi bila Bakr bin Laden in njegov brat Šafik vpletena v napade ali da bi podpirala terorizem, sicer ni.

To ni prvič, da je Charles tarča kritik zaradi donacije svoji fundaciji.

Pred nekaj tedni je Sunday Times poročal, da je kraljičin sin med letoma 2011 in 2015 od nekdanjega katarskega premierja, šejka Hamada bin Džazima Al Tanija prejel skupno tri milijone evrov v gotovini. Milijon je bil shranjen v kovčku, drugi zneski pa kar v nakupovalnih vrečah znanih luksuznih veleblagovnic.

5Luyhi6z-ao

0-ljJn2pQ8w

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.