STA

2. 8. 2022  |  Svet

Rusija ukrajinski bataljon Azov označila za teroristično organizacijo

Bataljon Azov je trenutno enota ukrajinske nacionalne garde

Rusko vrhovno sodišče je danes nekdanji ukrajinski prostovoljni bataljon Azov, ki je bil kasneje vključen v redno ukrajinsko vojsko, označilo za teroristično skupino in prepovedalo njegovo delovanje v Rusiji. Odločitev ruskim oblastem omogoča, da pripadnikom bataljona izrečejo dolge zaporne kazni, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sodišče je odločilo, da "ukrajinsko paravojaško enoto Azov prizna kot teroristično organizacijo in prepove njeno delovanje na ozemlju Ruske federacije", je po poročanju ruske državne tiskovne agencije Tass dejal sodnik in dodal, da odločitev začne veljati takoj.

Proti nekaterim pripadnikom azovskega bataljona naj bi v Rusiji že sprožili kazenske postopke zaradi obtožb, povezanih z ekstremizmom, vojaškim najemništvom in podobnim, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug. Pripadnike bataljona lahko zdaj v Rusiji kazensko preganjajo kot storilce, sostorilce in organizatorje teroristične organizacije, za kar je predvidena kazen od deset do 20 let zapora.

V preteklosti je bil bataljon Azov večkrat predmet polemik zaradi domnevnih povezav s skrajno desnimi skupinami in neonacistično ideologijo.

Sočasno odločitev sodišča razbremenjuje odgovornosti tiste, ki so pred prijetjem in začetkom preiskave prostovoljno prenehali sodelovati v tej organizaciji, še navaja Tanjug.

V nedavnem obstreljevanju zapora v bližini mesta Olenivka v ukrajinski regiji Doneck, ki je trenutno pod nadzorom proruskih sil, naj bi bilo ubitih več pripadnikov bataljona, ki so pred tem do zadnjega vztrajali pri obrambi mesta Mariupolj.

Bataljon Azov je trenutno enota ukrajinske nacionalne garde. Ustanovljen je bil maja 2014 v Mariupolju ob Azovskem morju kot prostovoljna paravojaška milica za boj proti proruskim silam v Donbasu. Novembra 2014 je bil bataljon nato uradno vključen v ukrajinsko vojsko.

V preteklosti je bil bataljon večkrat predmet polemik zaradi domnevnih povezav s skrajno desnimi skupinami in neonacistično ideologijo.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.