STA

3. 8. 2022  |  Svet

Rusija: »Kitajska ima pravico zaščititi svojo suverenost«

Moskva je obisk Nancy Pelosi v Tajvanu označila za "očitno provokacijo"

Kitajska ima vso pravico sprejeti ukrepe za zaščito svoje suverenosti, so danes v luči obiska predsednice predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi na Tajvanu sporočili iz Moskve. Ob tem so obisk Pelosijeve označili za "očitno provokacijo", ki vodi k povečanju napetosti v regiji, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Kitajska stran ima pravico sprejeti potrebne ukrepe za zaščito svoje suverenosti in ozemeljske celovitosti glede tajvanskega vprašanja," so v odzivu na obisk Pelosi v Taipeiju sporočili iz ruskega zunanjega ministrstva.

"Še enkrat želimo poudariti, da smo popolnoma solidarni s Kitajsko, njen odnos do problema je razumljiv in popolnoma upravičen," je o napovedanih povračilnih ukrepih Pekinga zaradi obiska Pelosi dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. Po njegovi oceni obisk vodi k "povečanju napetosti" v regiji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Še enkrat želimo poudariti, da smo popolnoma solidarni s Kitajsko, njen odnos do problema je razumljiv in popolnoma upravičen."

Dmitrij Peskov,
tiskovni predstavnik Kremlja

Tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova pa je opozorila, da neodgovorni ameriški politiki žalijo 1,5 milijarde Kitajcev ter da so ZDA "državni provokatorji", ki v svet vnašajo destabilizacijo, saj v zadnjih desetletjih niso rešile niti enega konflikta, ampak so jih veliko izzvale.

Zaharova je dejala tudi, da ruski zunanji minister Sergej Lavrov, ki se odpravlja na obisk v Azijo, v nasprotju s Pelosi tja prinaša sodelovanje. Lavrov bo med drugim obiskal Mjanmar in se udeležil srečanja z Združenjem držav jugovzhodne Azije (Asean) v Kambodži, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

82-letna Pelosi je v poznih večernih urah po lokalnem času prispela v Taipei, z obiskom pa je izrazila podporo tajvanski demokraciji. Kitajska Tajvan obravnava kot del svojega ozemlja, Združenim državam Amerike pa je Peking pred obiskom sporočil, da bodo "nosile odgovornost in plačale ceno za spodkopavanje kitajskih suverenih varnostnih interesov".

S kitajskega obrambnega ministrstva so kasneje sporočili, da bodo od danes pa do nedelje izvedli vojaške vaje na šestih morskih območjih okoli Tajvana, kot odgovor na obisk ameriške političarke.

aGVhd-d8y7o

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.