Uredništvo

 |  Svet

»Val aretacij vseh kritičnih glasov ni prišel sam od sebe«

IZJAVA DNEVA

"Panahi je pred zaporom protestiral proti aretaciji kolegov Mohamada Rasulofa in Mostafe Aleahmada, ki sta zahtevala korenito preiskavo v zvezi s kolapsom desetnadstropne stolpnice v Abadanu, kjer je v ruševinah umrlo 43 ljudi. Val aretacij vseh kritičnih glasov pa ni prišel sam od sebe, pred časom je bilo zamenjano vodstvo vojaške obveščevalne službe, poudarjajo v Centru za človeške pravice v Iranu. In z vojsko – kot smo vedeli tudi v Jugoslaviji – se res ne gre zafrkavati."

"Vrag je odnesel šalo. Konec je simpatičnih reakcij Zahoda in dobrohotnih komentarjev o čudaških represivnih režimih, ki kritične ustvarjalce obsodijo na dolgoletne zaporne kazni in jim prepovedo ustvarjanje, nato pa ti isti ustvarjalci nemoteno ustvarjajo dalje (haha). Panahijevo tiho roganje režimu je postalo legendarno, urbani miti so se množili. Od leta 2010 in izreka kazni je posnel štiri celovečerne filme in kopico kratkih (prvega je naslovil To ni film, haha), njegova dela so na Zahod tihotapili na ključih USB, skritih v tortah (haha), in vsi ti filmi, ki ne bi smeli nastati, so serijsko pobirali nagrade."

(Simon Popek, filmski kritik in publicist, v Delovi kolumni o iranskem režimu, ki se julija 2022 vrača v čas takoj po revoluciji, ko so letele glave. Zdaj se kritične glasove samo še zapira.)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.