Uredništvo

 |  Družba

V Sloveniji sta se poročila prva istospolna para

Od zdaj naprej na voljo več obrazcev za sklenitev zakonske zveze: mož-mož, žena-žena, partner-partner in mož-žena

Na podlagi odločbe ustavnega sodišča sta se v Sloveniji po poročanju Radia Slovenija poročila prva dva istospolna para. Istospolni pari se po odločitvi ustavnega sodišča 8. julija, da je zakonska zveza življenjska skupnost dveh oseb, namreč lahko zdaj uradno poročajo tudi pri nas. Od objave sodbe ustavnega sodišča sta bili v matični register vpisani dve zakonski zvezi, sklenjeni med istospolnima paroma.

Družinski zakonik, ki zdaj omogoča sklenitev zakonske zveze le dvema osebama različnega spola, mora državni zbor po odločitvi ustavnega sodišča popraviti v roku pol leta. Do odprave protiustavnosti pa se šteje, da je zakonska zveza življenjska skupnost dveh oseb.

"Na podlagi tega je bilo treba prilagoditi obrazce za sklenitev zakonske zveze. To je pripravilo ministrstvo za notranje zadeve in dalo v obravnavo. Predvidoma bodo pripravljeni konec avgusta."

Simon Maljevac,
državni sekretar

S to odločitvijo je možnost sklepanja zakonske zveze za istospolne pare že v veljavi, je za Radio Slovenija pojasnil državni sekretar na ministrstvu za delo Simon Maljevac: "Na podlagi tega je bilo treba prilagoditi obrazce za sklenitev zakonske zveze. To je pripravilo ministrstvo za notranje zadeve in dalo v obravnavo. Predvidoma bodo pripravljeni konec avgusta."

Prilagodili so dva obrazca: listino o sklenitvi zakonske zveze in izpisek iz matičnega registra o sklenjeni zakonski zvezi. Obrazci bodo dodatni, pravi Maljevac: "Omogoča še možnost mož-mož, žena-žena, partner-partner, pa mož-žena. Torej, na voljo bo več obrazcev."

Zakonsko zvezo sta tako po odločitvi ustavnega sodišča že sklenila dva istospolna para. "Postopek je tak, kot je za vse. Torej se gre na upravno enoto, se dogovori za datum in potem se sklene zakonsko zvez," je še za Radio Slovenija dodal Maljevac. 

V veljavi pa ostaja tudi 347 partnerskih zvez, ki so jih istospolni pari sklenili na podlagi zdaj veljavne zakonodaje. Partnerske zveze se bodo samodejno spremenile v zakonsko zvezo, če in ko bo državni zbor sprejel novelo družinskega zakonika.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.