Izak Košir

 |  Mladina 32  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor dogodkov

Tatovi podob

Tatovi podob
© Marijo Zupanov

Kaj si ogledati te dni?

Platforma »malih umetnosti«, več prizorišč v Ljubljani

16/08—19/08

V prostorih Plesnega in gledališkega centra SVŠGUGL, baru Cukrarna in Klubu Tiffany bo med 16. in 19. avgustom že petič potekal festival v okviru Platforme »malih umetnosti«. Poleg že dobro uveljavljenih odrskih praks, kot sta kabaret in (neo)burleska, bodo letos v program vpeljali tudi klovnovstvo in fizično gledališče po principu Etienna Decrouxa. Letošnja Platforma namenja poudarek izobraževanju in participaciji; 16. avgusta bo potekala delavnica vogueanja, ki jo bo vodil avstrijski plesalec in koreograf PLENVM, dan kasneje pa bo delavnica fizičnega gledališča pod vodstvom nizozemskega igralca in režiserja Igorja Vrebca ter klovnska delavnica pod mentorstvom Simeona Huzuna. V četrtek, 18. avgusta, bo delavnico kabareta vodil belgijski umetnik Alekseï Von Wosylius, sklepni dan pa bo veščine drag make-upa razkrivala belgijska diva Saskya Von Fotzen. Pester bo tudi umetniški program, saj bosta med drugim na ogled Tehnoburleska Tatovi podob ter intermedijski kabaret Ogenj in plamen, ki sta nastala pod vodstvom nemške koreografinje Antonie Baehr in belgijske umetnice Lucile Desamory, na sporedu pa sta tudi plesna predstava Klown hrvaške koreografinje Matee Bilosnić in kabaret belgijske zasedbe Cabaret Mademoiselle. Za glasbo bosta poskrbela domači didžej Luka Prinčič in DJane Télépathe iz Berlina, diskurzivni program pa bo obsegal tri okrogle mize. Podrobnosti o programu in urniku dogodkov na spletni strani emanat.si.

Jazzinty, KC Janeza Trdine, Novo mesto

15/08—20/08

Mednarodna glasbena delavnica in festival Jazzinty potekata v Novem mestu že dve desetletji. Gre za intenzivno enotedensko glasbeno izobraževanje, odprto za vse, ki jih zanimata improvizacija in jazz, in to ne glede na predznanje. Delavnice se vsako leto udeleži do 100 udeležencev, ki navadno prihajajo iz številnih evropskih držav, pa tudi iz ZDA ter celo Indonezije, Koreje in Afrike. Na delavnici poučujejo mednarodni mentorji, priznani glasbeniki in pedagogi. Izobraževalni program spremlja jazzovski festival, ki s koncerti v popoldanskih in večernih urah poteka po različnih prizoriščih po Novem mestu. Več na spletni strani www.kcjt.si.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.