STA

 |  Svet

Krepitev odnosov med Rusijo in Severno Korejo

Ruski predsednik Vladimir Putin in severnokorejski voditelj Kim Jong-un se strinjata, da je tesno prijateljstvo med državama v interesu obeh držav

Kim Jong-un in Vladimir Putin sta sklenila zavezništvo

Kim Jong-un in Vladimir Putin sta sklenila zavezništvo
© Alexei Nikolsky / www.kremlin.ru

Rusija si bo prizadevala razširiti odnose s Severno Korejo, je ruski predsednik Vladimir Putin v pismu zagotovil severnokorejskemu voditelju Kim Jong-unu in dodal, da je to v interesu obeh držav. Tudi Kim je v odgovoru izrazil prepričanje, da se bo prijateljstvo med Rusijo in Severno Korejo le še okrepilo.

Putin je pismo Kimu poslal ob današnjem državnem prazniku, ko v Severni Koreji obeležujejo osvoboditev izpod japonske nadvlade. Ruski predsednik je v njem napovedal "razširitev celovitih in konstruktivnih odnosov" s Pjongjangom.

To bi bilo v skladu "z interesi obeh držav" in bi tudi prispevalo k okrepitvi "varnosti in stabilnosti na Korejskem polotoku in v celotni regiji severovzhodne Azije", poročanje severnokorejske državne tiskovne agencije KCNA povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Kim mu je na pismo že odgovoril in zatrdil, da se je prijateljstvo med državama spletlo že med drugo svetovno vojno, novo raven pa da je doseglo v luči "vojaške grožnje in provokacij sovražnih sil". Prepričan je, da se bo "tovariško prijateljstvo" med Rusijo in Severno Korejo le še krepilo.

Koga natanko ima v mislih z izrazom sovražne sile, Kim ni navedel, ponavadi pa Pjongjang tako označuje ZDA in njene zaveznice.

Sovjetska unija je bila nekdaj velika zaveznica Severne Koreje in ji je nudila gospodarsko sodelovanje, kulturne izmenjave in pomoč. Sodelovanje je zastalo po padcu železne zaveze, v zadnjih dveh desetletjih pa se postopno spet krepi, pojasnjuje britanski BBC.

Po ruski invaziji na Ukrajino februarja je Severna Koreja Putinu izkazala politično podporo Putin. Tako je denimo tudi Pjongjang po Rusiji in Siriji julija območji Donecka in Luganska na vzhodu Ukrajine priznal kot samostojni državi. Ukrajina je posledično prekinila vse diplomatske vezi s Severno Korejo.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.