STA

 |  Svet

Najvišja inflacija v zadnjih 40 letih

K najvišji inflaciji v Veliki Britaniji so največ prispevale višje cene kruha, žita, mleka, sira in jajc

Inflacija v Veliki Britaniji je julija na letni ravni znašala 10,1 odstotka, potem ko je bila mesec prej pri 9,4 odstotka. Gre za najvišjo stopnjo inflacije v zadnjih 40 letih, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočil britanski statistični urad. K inflaciji so največ prispevale višje cene kruha, žita, mleka, sira in jajc.

Najnovejši podatki britanskega statističnega urada o visoki inflaciji potrjujejo draginjsko krizo, s katero se soočajo Britanci.

Finančni minister Nadhim Zahawi je sicer obvladovanje inflacije izpostavil kot prednostno nalogo. "Ukrepali bomo z močno, neodvisno denarno politiko, odgovornimi odločitvami glede davkov in izdatkov ter reformami za povečanje produktivnosti in rasti," je dejal.

Dodal je še, da vlada "pomaga, kjer lahko" s svojim 37 milijard funtov vrednim paketom podpore.

Britanska centralna banka Bank of England je že v začetku avgusta napovedala, da se bo inflacija letos povzpela na nekaj več kot 13 odstotkov, s čimer bo dosežena nova najvišja raven od leta 1980.

Obenem je v luči visokih cen energentov in občutnega upočasnjevanja gospodarske aktivnosti v Veliki Britaniji in širši Evropi opozorila na visoko verjetnost vstopa britanskega gospodarstva v recesijo.

Na svojem zadnjem zasedanju julija je britanska centralna banka zvišala ključno obrestno mere za 0,50 odstotne točke na 1,75 odstotka. Gre za najvišje zvišanje po letu 1995.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.