DK, STA

 |  Kultura

Festival Mladi levi praznuje 25 let

Lanski »krizni« festival je slavil življenje, umetnost, možnosti in potenciale, letos pa se program srečuje z minljivostjo, koncem, praznino in strahovi

Pesem, ki jo je pel moj oče (trije dnevi v maju)

Pesem, ki jo je pel moj oče (trije dnevi v maju)
© Festival Mladi levi

Letošnji 25. Mladi levi, ki bodo potekali med 19. in 27. avgustom na različnih prizoriščih v Ljubljani, ponovno prinašajo bogat nabor predstav in drugega dogajanja, ki ga je sestavila nova kuratorska ekipa v sestavi Mojca Jug, Klara Drnovšek Solina in Lea Kukovičič. Letos sta posebnost festivala dve otvoritveni predstavi.

Prva je predstava Pesem, ki jo je pel moj oče (trije dnevi v maju) tajskega režiserja Wichaya Artamate, ki bo na ogled v Stari elektrarni, in prinaša intimno zgodbo, ko se brat in sestra vsako leto na obletnico očetove smrti srečata v majhnem stanovanju v Bankgkoku in skozi tradicionalen obred obujata spomin na očeta.

Druga otvoritvena predstava je Telotelotelotelo belgijskih umetnikov Daga Taeldemana in Andrewa Van Ostadea, ki bo na ogled v Lutkovnem gledališču. Gre za plesno-glasbeno predstavo ekstaze, ki združuje elemente kompozicije, glasbe, opere in koreografije. To je predstava, ki zavzema celotno umetnost 21. stoletja.

Po predstavah bo sledila tradicionalna mladolevovska otvoritvena zabava na dvorišču Športne dvorane Tabor ob ritmih ljubljanske didžejke Balane, ki je članica kvir platforme in didžejevskega kolektiva Ustanova.

Naslednji dan bo sledil v prostoru za umetnost NOT jutranji vizulani performans Petre Varl Prostor v dveh dejanjih, kjer se zgosti doživljanje lastnega telesa, prostora, zvoka in svetlobe. V Stari elektrarni bo zvečer na programu tudi Vse vključeno nemško-nizozemskega umetnika Julijana Hetzla, za katerega Lea Kukovičič meni, da bo najverjetneje predstava, ki bo najbolj delila mnenja na festivalu. Na oder je namreč postavljena galerija Escape, kjer so umetniška dela v celoti izdelana iz ruševin iz vojne razdejane Sirije. Vodeni ogled razstave, ki ga izvede kustosinja za osebe z Bližnje vzhoda z migrantsko zgodovino, pa voajersko občinstvo sooči s samim seboj.

V Stari elektrarni bo 23. avgusta med drugim predstava Minga hiše v ruševinah čilskih umetnikov Ebame Garin Corronel in Luisa Guenela Sota, ki se ukvarja predvsem s pomenom hiše in doma. Oba umetnika se bosta na festivalu predstavila tudi s predstavo Pohabljeni, kjer je v ospredju preizpraševanje o policijskem nasilju nad sodržavljani.

Stara elektrarna bo 25. avgusta tudi prizorišče sklepnega dogodka devetletnega projekta Create to Connect Create to connect - Create to impact, ki se je ukvarjal predvsem z različnimi oblikami povezav med umetniki in skupnostmi ter vplivom umetnosti v družbi.

Mladi levi se bodo končali s prestavo slovenskih umetnic Katje Legin in Bojane Robinson Oh, kako zelo običajno, ki se ji bosta med predstavo pridružila Tomaž Grom in Nina Rajič Kranjec. Vsak iz svoje perspektive oblikuje predstavo, vsem pa je skupno čudenje oziroma iskanje neobičajnosti v življenjih popolnoma običajnih, normalnih ljudi.

Na letošnjem festivalu Mladi levi se premierno predstavlja umetnica Neja Tomšič z novim delom, potopitveno dokumentarno instalacijo s pripovedovanjem Krog, ki je nastal v okviru projekta Stronger Peripheries: A Southern Coalition z izhodiščno temo delo in sreča, kjer je v ospredju park železničarjev v romunskem Cluju. Delo je nastalo v okviru Nonument Group - z Milošem Koscem, Niko Grabar in Martinom Bricljem Barago ter romunsko glasbenico Simino Oprescu.

Raziskovalno-umetniški kolektiv Nonument Group bo v okviru festivala 22. avgusta izvedel voden ogled z lestvijo bežigrajskega stadiona, ki so ga poimenovali Hoja okrog vrele kaše.

Mladi levi bodo tudi letos pripravili Debatni kafani, katerih glavna tema je tokrat prihodnost, ki jo umeščajo v kontekst umetnosti, družbenega vpliva in vesolja.

"Lanski »krizni« festival je slavil življenje, umetnost, možnosti in potenciale; poskušale smo kljubovati duhu časa, izgubam in pač – iti naprej z življenjem, nadaljevati festival, obdržati skupnost. Letos, ko festival napovedujemo v času – vsaj začasne ali navidezne – ublažitve imanentne groze omejitev in političnih razmer ter v času, ko smo kot ekipa spet našle ritem, se paradoksalno ali pa morda prav zato festivalski program srečuje z minljivostjo, koncem, praznino, strahovi … Kot da si šele v trenutku, ko predahnemo in ponovno vdihnemo, ko si upamo začeti bati in se ne bojimo več samo strahu samega – ob novem zagonu –, drznemo spet pogledati v oči nezmožnosti, minljivosti, krhkosti in koncu," je zapisala kuratorska ekipa festivala Mladi levi.

Vse festivalske vstopnice bodo imele simbolično ceno en evro, bo pa mogoče na vseh festivalskih prizoriščih prispevati še prostovoljne zneske.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.