Uredništvo

 |  Družba

»V Sloveniji očitno nočemo, da je posilstvo družbeni problem«

IZJAVA DNEVA

"Posilstvo in sploh spolni delikti so družbeni problem. Pri nas očitno nočemo, da je to družbeni problem, ker neprestano govorimo o tem, kako malo imamo teh deliktov. In dejansko, povprečno 42 posilstev na leto v zadnjih šestih letih. Ampak to kaže tudi na to, da se družba s tem noče soočiti. To ljudje čutijo, to ljudje vedo, najbolj pa to čutijo žrtve. In je nemogoče pričakovati, da se bodo v takšni družbeni klimi žrtve odpirale in govorile o tem, kaj se jim je zgodilo. Še posebej, če so morebiti informirane o kakšnih neustreznih postopkih, ki so se zgodili, o neprijetnostih ali pa tudi pozneje v kazenskem postopku bolj preverjanje žrtve in njenih ravnanj kot pa odločitve storilca."

(Kriminalistka in ustanoviteljica združenja proti spolnemu zlorabljanju Katja Bašič v oddaji Odmevi na TV Slovenija o tem, zakaj se zlorabljena dekleta oglašajo na anonimnem spletnem mestu, nočejo pa se izpostaviti)

Protest proti nasilju nad ženskami v organizaciji Delovnega odbora za feminizem društva Iskra, Ljubljana, 8. marec 2020

Protest proti nasilju nad ženskami v organizaciji Delovnega odbora za feminizem društva Iskra, Ljubljana, 8. marec 2020
© Borut Krajnc

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.