Uredništvo

 |  Kultura

»Srednjo Evropo je ugrabila Rusija«

IZJAVA DNEVA

"Po padcu Sovjetske zveze se je žal v glavah ljudi ohranila nekakšna ločnica, ki nima realne podlage v dejstvih, temveč temelji zgolj na polstoletni umetni delitvi Evrope, kot jo je zamejila železna zavesa. Dolgo se je uporabljal termin Mitteleuropa, ki je simboliziral nemški pogled na Srednjo Evropo, le počasi se uveljavlja spoznanje, da gre za veliko širše ter narodnostno, etnično, kulturno in jezikovno zelo raznovrstno območje. Lahko se strinjam s tezo Milana Kundere, da je Srednjo Evropo ugrabila Rusija, res pa je njene meje na Vzhodu težko natančno definirati. Nedvomno pa tako zaradi zgodovinskih izkušenj kot tudi zaradi aktualnih dogodkov nihče noče biti več del Vzhodne Evrope, ki jo je obvladovala in jo še vedno poskuša obvladovati Rusija."

(Poljski pesnik, prevajalec in univerzitetni profesor Tomasz Różycki o tem, da umetna delitev Evrope še ni povsem izzvenela; v intervjuju za Delo)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.