STA

 |  Svet

Prepoved nošenja majic v podporo sindikatom je nezakonita

Ameriški nacionalni odbor za delovna razmerja je odločitev proizvajalca električnih vozil Tesle, da zaposlenim omeji nošenje majic, ki podpirajo sindikate, označil za nezakonito

Elon Musk, ustanovitelj Tesle

Elon Musk, ustanovitelj Tesle
© Flickr

Ameriški nacionalni odbor za delovna razmerja je odločitev proizvajalca električnih vozil Tesle, da zaposlenim omeji nošenje majic, ki podpirajo sindikate, označil za nezakonito. V sporu med Teslo in sindikatom UAW iz leta 2017 je odbor odločil, da je podjetje kršilo delovnopravno zakonodajo, ko je omejilo izpostavljanje znakov sindikata.

V sodbi so člani odbora ugotovili, da je bilo Teslino izvajanje politike, ki je od zaposlenih zahteval nošenje navadne črne majice ali majice s potiskom delodajalčevega logotipa, nezakonita. To namreč zaposlenim prepoveduje nošenje majice z znakom sindikata, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Kot so pojasnili na odboru, ki je neodvisni zvezni organ, mora delodajalec dokazati posebne okoliščine, zaradi katerih je pravilo o omejevanju nošenja oblačil potrebno, vendar Tesla v tem primeru tega ni storil.

S to odločitvijo je odbor razveljavil tudi odločbo v zvezi s trgovskim velikanom Walmart, ki je podjetju dovoljevala, da zaposlenim omejuje nošenje sindikalnih oznak na delovnem mestu.

"Nošenje sindikalnih oznak, bodisi gumba ali majice, je ključna oblika zaščitene komunikacije," je pojasnila predsednica odbora Lauren McFerran.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.