Izak Košir

 |  Mladina 35  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor dogodkov

Plakat za Laibachovega Alamuta

Plakat za Laibachovega Alamuta
© Laibach & Matjaž Komel

Laibach: Alamut, Križanke, Ljubljana

Premiera 05/09 ob 21. uri

Alamut je izvirno simfonično delo skupine Laibach, ki obravnava znamenito zgodbo iz Perzije v 11. stoletju, kakor jo v svoji knjigi opisuje slovenski pisatelj Vladimir Bartol. Osrednji lik je heretik Hasan ibn Saba, samooklicani prerok, ki iz svojega orlovskega gnezda – gradu Alamut – vodi sveto vojno proti Seldžuškemu cesarstvu. V Laibachovem Alamutu se ideje radikalnega nihilizma prepletajo s klasično perzijsko poezijo Omarja Hajama, čutni stihi pesnice Mahsati Ganjavi se zlivajo z minimalističnimi, na iranski tradiciji temelječimi orkestrskimi barvami, ibn Sabov peklenski mehanizem pa odzvanja v industrijskem principu delovanja orkestra in Laibachovem edinstvenem zvoku. Simfoničnemu orkestru RTV Slovenije bo dirigiral iranski dirigent Navid Gohari.

Jaša: Bloom; Dekada umetnosti v enem dnevu, Kino Šiška, Ljubljana

03/09 med 11. in 1. uro

Multimedijski umetniški projekt BLOOM, s katerim multidisciplinarni umetnik JAŠA obeležuje zadnje desetletje ustvarjanja, bo vrhunec doživel v soboto, 3. septembra, v Kinu Šiška, ko bo umetnik celotno prizorišče napolnil z dramaturško povezanimi performansi, instalacijami in glasbenimi nastopi. Dogajanje bo trajalo en dan, od jutra do večera (oziroma noči), na ogled pa bo v obeh dvoranah, vmesnih prostorih in pred zgradbo.

17. Front@, različna prizorišča, Murska Sobota

Do 03/09

Do sobote, 3. septembra, lahko še ujamete 17. mednarodni festival sodobnega plesa Front@, na katerem se na desetih festivalskih dogodkih in štirih prizoriščih predstavljajo plesni ustvarjalci iz osmih držav. Uprizoritveni del festivala se bo zaključil s plesnim koncertom Fusion Reactor, v katerem Žigan Krajnčan s skupino izjemnih glasbenikov in plesalcev združuje različne glasbene in plesne žanre. Več na www.flota.si/fronta/2022.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.