Uredništvo

 |  Kultura

Glasbena uprizoritev romana Alamut

Premiera bo 5. septembra

© Laibach & Matjaž Komel

V ljubljanskih Križankah bo 5. septembra ob 21. uri v okviru 70. Ljubljana Festivala premiera Alamuta, izvirnega simfoničnega dela skupine Laibach, ki obravnava znamenito zgodbo iz Perzije v 11. stoletju, kakor jo v svoji knjigi opisuje slovenski pisatelj Vladimir Bartol.  Alamut je prvič izšel leta 1938, svet pa ga je začel odkrivati in ceniti šele petdeset let pozneje. 

Dogajanje romana Alamut je pisatelj oprl na zgodovinsko izpričane dogodke v 11. stoletju v Perziji. Osrednji lik je heretik Hasan ibn Saba. Ta karizmatični verski voditelj, katerega ime Iranci še danes izgovarjajo s strahospoštovanjem, je od Alaha poslani prerok, ki izza okopov svojega orlovskega gnezda, gradu Alamut, vodi pravo sveto vojno proti perzijskemu cesarstvu. Veliko močnejšemu sovražniku se postavi po robu z majhno skupino privzgojenih privržencev fedaijev, ki jim v zameno za njihovo zvestobo ponudi več, kot so navadni smrtniki kadarkoli mogli okusiti: s ključem, ki mu ga je zaupal sam Alah, jim odklene vrata onostranstva, raja iz Korana. Ko si raj enkrat zares doživel, si pripravljen narediti vse, da se vrneš vanj.

V Laibachovem Alamutu se ideje radikalnega nihilizma prepletajo s klasično perzijsko poezijo Omarja Hajama, čutni stihi pesnice Mahsati Ganjavi se zlivajo z minimalističnimi, na iranski tradiciji temelječimi orkestrskimi barvami, ibn Sabov peklenski mehanizem pa odzvanja v industrijskem principu delovanja orkestra in Laibachovem edinstvenem zvoku. Projekt je nastal v sodelovanju z iranskimi skladatelji in sodelavci.

Kompozicijo so napisali Luka Jamnik, Idin Samimi Mofakham in Nima A. Rowshan. Simfoničnemu orkestru RTV Slovenije bo dirigiral iranski dirigent Navid Gohari, nastopili pa bodo tudi teheranska vokalna skupina Human-Voice Ensemble, Vokalna skupina Gallina ter Disharmonična kohorta – z dodatnimi harmonikarji ojačan ženski harmonikaški orkester AccordiOna. Projekt je nastal v produkciji a/ political, neprofitne organizacije in umetniške zbirke  s sedežem v Londonu.

tq47VcKtxf8

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.