STA

 |  Svet

Pred 25 leti je umrla mati Tereza

Dan pred 19. obletnico njene smrti pa jo je papež Frančišek razglasil za svetnico, številni pa ji očitajo, da je najranljivejšim vsilila krščansko vero ter z vztrajnim zavračanjem umetne prekinitve nosečnosti in kontracepcije še povečala trpljenje najrevnejših

Mati Tereza

Mati Tereza
© Flickr

Danes mineva 25 let od smrti matere Tereze, ki je svoje življenje posvetila najrevnejšim prebivalcem indijskega mesta Kalkuta. Za svoje delo je prejela Nobelovo nagrado za mir, dan pred 19. obletnico njene smrti pa jo je papež Frančišek razglasil za svetnico.

Mati Tereza, med verniki znana tudi kot "angel revnih", je umrla 5. septembra 1997 v Kalkuti, stara 87 let. V tem mestu so jo pokopali z državniškimi častmi, kraj, kjer je pokopana, pa je postal romarsko središče.

Leta 1949 je v Kalkuti odprla prvo šolo za revne, leta 1950 pa je ustanovila red Misijonarke ljubezni za pomoč najrevnejšim na ulicah tega indijskega mesta. Skoraj vse svoje življenje je preživela med revnimi v mestu. Delo matere Tereze in njenega reda so financirale javne ustanove in zasebni donatorji.

Za pomoč najrevnejšim je leta 1979 dobila Nobelovo nagrado za mir, ki jo je sprejela v imenu "nezaželenih in neljubljenih ter ljudi, za katere nihče ne skrbi".

Postopek razglasitve matere Tereze za svetnico je bil eden hitrejših v novejši zgodovini Cerkve. Leta 2003 so jo razglasili za blaženo, izpolnitev pogojev za razglasitev matere Tereze za svetnico pa je papež Frančišek potrdil decembra 2015.

Številni pa so kritični do njenega dela. Med drugim ji očitajo, da je najranljivejšim vsilila krščansko vero ter z vztrajnim zavračanjem umetne prekinitve nosečnosti in kontracepcije še povečala trpljenje najrevnejših.

HO19QZ2ReG0

aHyyuDxPvEY

PREBERITE TUDI:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.