STA

 |  Kultura

Znani so nominiranci za nagrado booker

V izbor se je kot najstarejši avtor uvrstil britanski pisatelj Alan Garner s knjigo Treacle Walker

Znanih je šest nominirancev za angleško literarno nagrado booker. V izbor se je kot najstarejši avtor uvrstil britanski pisatelj Alan Garner s knjigo Treacle Walker. Nominirani so še avtorji iz Irske, ZDA, Zimbabveja in Šrilanke, vseh šest knjig pa po oceni žirije na prepričljiv način pripoveduje o pomembnih temah.

Garner je kot edini britanski avtor nominiran s knjigo o zdravilcu in dečku Treacle Walker, ki je obenem tudi najkrajša, ki je bila kdajkoli nominirana za bookerja. Obsega približno 15.000 besed, avtor pa jo je pisal osem let. Žirija jo je označila za "skrivnosten, lepo napisan in ganljiv vpogled v globino človeškega bitja", poroča Guardian.

Pisateljica iz Zimbabveja NoViolet Bulawayo je bila v igri za bookerja že leta 2013 s prvencem We Need New Names, med šest nominirancev pa se je tokrat uvrstila s politično satiro Glory, alegorijo skozi oči živali. Po oceni žirije gre za "čarobno prehajanje afriške celine v njenih političnih ekscesih in čudaških likih".

Shehan Karunatilaka v knjigi The Seven Moons of Maali Almeida pripoveduje o fotografu, ki se znajde med grozotami državljanske vojne. To je njegov drugi roman, ki je izšel deset let po prvem. Je drugi šrilanški avtor v dveh letih, ki se je uvrstil v ožji izbor za bookerja. Po mnenju žirije je napisal roman, "poln duhov, gagov in globoke človečnosti".

Irska avtorica Claire Keegan je nominirana s knjigo Small Things Like These, ki se dogaja pred božičem v majhnem irskem mestu. Kot je ocenila žirija, je pisateljica "preudarno in neusmiljeno razčlenila tiho strinjanje irskega mesta v 80. letih prejšnjega stoletja s krutim ravnanjem Cerkve z neporočenimi materami".

V ožjem izboru sta tudi dva ameriška avtorja. Elizabeth Strout je že bila nominirana leta 2006 s knjigo My Name is Lucy Barton, letos pa je na seznamu z delom Oh William!. Knjiga je del njene serije Lucy Barton, v kateri se junakinja ponovno zbliža s svojim prvim možem. Žirija jo je opisala kot "eno tistih mirno sijočih knjig, ki najgloblje skrivnosti najde v najbolj preprostih stvareh".

Drugi ameriški nominiranec je Percival Everett s knjigo The Trees o detektivih, ki preiskujejo vrsto grozljivih umorov v mestu Money v Misisipiju, kjer so pred 65 leti linčali Emmetta Tilla. Po oceni žirije je "grozljiva in izredno smešna" ter "zastavlja vprašanja o zgodovini in pravičnosti ter ne dopušča enostavnega odgovora".

Predsednik žirije Neil MacGregor je povedal, da so iskali knjige, v katerih se zgodi nekaj pomembnega, in romane, ki bi "pokazali, kako odlično pisanje daje obliko človeški stiski". Nagrado bodo podelili 17. oktobra v Londonu.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.