Izak Košir

 |  Mladina 36  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor dogodkov

Vabilo na razstavo Ranka Novaka

Vabilo na razstavo Ranka Novaka
© MGML

Ranko Novak: Oblika vsebine, Mestna galerija Ljubljana, Ljubljana

15/09—13/11

Ranko Novak je eden vodilnih grafičnih oblikovalcev Slovenije, po osnovni izobrazbi sicer arhitekt. Je avtor prve celostne grafične podobe ljubljanske Mestne galerije, pospremljene s priznanji v okviru oblikovalskih dosežkov, po njej pa so se zgledovale tudi druge slovenske galerije. Novak je že v 80. letih poskrbel za številne emblematične grafične podobe revij, kasneje pa je oblikoval tudi dva največja slovenska časopisa, Delo in Dnevnik. Razstava v Mestni galeriji Ljubljana bo podnaslovljena Grafično oblikovanje 1974–2022.

Samost, Osmo/za, Ljubljana

Premiera 16/09 ob 20. uri

S predstavo Samost režiser Marko Čeh nadaljuje razstavljanje gledališke uprizoritve na posamezne dele. Samost je definirana skozi mehaniko in v prvo vrsto postavlja dvom o živem igralcu. Najprej skozi zgodbo in prevpraševanje pomena življenja in smrti, drugi način pa postavlja živega igralca v odnos do mehanične strukture – predimenzionirane Rubikove kocke. Namesto klasičnega dramskega besedila bo v predstavi za predlogo uporabljena zadnja verzija albuma Cocktail Marka Breclja, ki bo gledalca popeljala po dobesednih podobah, ki se pojavljajo znotraj besedil.

Terra inhabitabilis − življenje po koncu sveta, Galerija Alkatraz, Ljubljana

Do 30/09

Skupinska razstava, ki je del kulturnega programa ob 29-letnici AKC Metelkova mesto, spaja dela umetnikov Danila Milovanovića, Roka Moharja in Uroša Weinbergerja, ki so nastala v zadnjih sedmih letih. Umetniške prakse trojice se med seboj precej razlikujejo, vodilo izbora pa je bilo iskanje presečišč, skupnih točk, sorodnih tem, skupne senzibilitete, ki se zrcalijo v razstavljenih delih, nanašajočih se na realnost. Vse tri razstavljajoče motivira to, da obiskovalce ozaveščajo o problematiki tukaj in zdaj.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.