Uredništvo

 |  Družba

»S takšnimi sporočili bomo fante zaščitili, da bodo lahko počeli, kar si bodo zaželeli«

IZJAVA DNEVA

"Spolni stereotipi delujejo prikrito in veliko bolj, kot si mi mislimo. Zelo redkokdaj bo slišati, da bo nekdo rekel na primer: dajmo ženske na en vagon, moške pa na drugega, govorim o prispodobi, seveda. Ali bomo spet uvedli šole za deklice in šole za fante? Upam, da se to ne bo zgodilo. Ampak spolni stereotipi kljub temu še naprej delujejo na prikriti ravni. Implicitno se sporočajo na ravni tega, da nekdo za dekleta reče: ve ste pametnejše, in zato, ker ste pametnejše, boste pa že razumele, da se morate obleči drugače, da ne boste izzivale fantov. In s takšnimi sporočili bomo fante zaščitili, da bodo lahko tako rekoč počeli, kar si bodo zaželeli. Skratka, to je zelo prikrito. Slišimo lahko: dekleta ste bolj čustvena, morate pomagati, morate znati stopiti korak nazaj, fantje pa lahko stopijo tri naprej. Lahko so nasilni, lahko zahtevajo svoje pravice in podobno. To, se ve, kam pelje, ali ne?"

(Ljubica Marjanovič Umek, Oddelek za psihologijo ljubljanske univerze, o tem, da bi pedagoške delavke in delavci morali biti v prvi vrsti tisti, ki bi morali otroke ozaveščati o škodljivosti spolnih stereotipov, spolnega nasilja in dekleta zaščititi pred objektivizacijo; v intervjuju za Radio Slovenija)

Ljubica Marjanovič Umek

Ljubica Marjanovič Umek
© Uroš Abram

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.