DK

 |  Kultura

V Ljubljani najboljši korejski filmi zadnjih dveh let 

Teden korejskega filma od 13. do 18. septembra v Kinodvoru

Talec: Izgubljeni zvezdnik

Talec: Izgubljeni zvezdnik

Od 13. do 18. septembra bo v Kinodvoru potekal Teden korejskega filma, ki ga organizira Veleposlaništvo Republike Koreje, kjer bo na ogled pet južnokorejskih filmov različnih žanrov iz najnovejše produkcije.

Teden korejskega filma bo v torek, 13. septembra ob 20.30 odprl film Talec: Izginuli zvezdnik (r. Gam-seong, 2021), ki je je priredba kitajske uspešnice Reševanje gospoda Wuja (2015), v kateri priznani korejski igralec Hwang Jung-min zaigra različico samega sebe kot zvezdnika, ki ga ugrabi ulična tolpa.

yh6NHNgV_Rs

V sredo, 14. septembra ob 17.30, sledi visokooktanski akcijski film Posebna pošiljka (2022), v katerem svoje igralske moči ponovno združita igralka Park So-dam in mladi igralec Jeong Hyeon-jun, ki sta v oskarjevskem filmu Parazit odigrala vlogi tutorke in mladega sina bogate družine, ter ju postavi v vlogo zaščitnice in varovanca.

71KXIw-nlUI

V petek, 16. septembra ob 21.00 bo predvajan film Čudež: Pisma predsedniku (2021). Zgodba, ki temelji na resničnih dogodkih, pripoveduje zgodbo malega, izoliranega mesteca in truda prebivalcev, da bi si zagotovili lastno železniško postajo. Film je letos poleg številnih nagrad prejel tudi nagrado občinstva na festivalu Far East v Udinah.

V soboto, 17. septembra ob 16.30, bo kot del programa Kinobalon predvajan film Otroci so v redu (2021). Celovečerni prvenec režiserja Lee Ji-wona, ki ima za podlago spletni strip (t.i. webtoon), življenjske situacije s pretanjenim pristopom čustveno in grenko-sladko prikaže skozi otroške oči. Ogled filma je primeren za otroke, starejše od 10 let.

V nedeljo, 18. septembra pb 11.00, se bo Teden korejskega filma zaključil s programom Korejski zajtrk pri Kinodvoru. Zaključni film bo politična drama Kingmaker (2022), ki zgodbo temelji na resničnih dogodkih in osebah, vendar v ospredje postavi zapleten odnos med kandidatom in njegovim posebnim političnim svetovalcem, ki deluje iz sence.

n5Iick4NI6U

Vsi filmi bodo podnaslovljeni dvojezično: poleg angleških podnapisov bodo v sodelovanju s študentkami Oddelka za Koreanistiko Univerze v Ljubljani na voljo slovenski podnapisi.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.