DK

 |  Kultura

Dokumentarci na mariborskem platnu

Mednarodni festival dokumentarnega filma bo potekal od 15. do 18. septembra, med 25 projekcijami bo prikazana tudi predpremiera filma Sarajevo Safari

Sarajevo Safari

Sarajevo Safari
© arsmedia.si

V Lutkovnem gledališču Maribor bo od 15. do 18. septembra potekal mednarodni festival dokumentarnega filma DOKUDOC #11, na katerem se bo zvrstilo 25 projekcij, od tega 6 premier in 1 predpremiera. Programska selektorica festivala je Maja Malus Azhdari.

Festival bo v četrtek, 15. septembra, ob 19. uri, odprla slovenska premiera dokumentarnega filma Poletje 91 režiserja Žiga Virca. Zgodovinski observacijski dokumentarec o običajnih ljudeh v času osamosvojitve Slovenije. Intimen vpogled v vroče poletje leta 1991, ko se je navaden človek nenadoma soočil z realno grožnjo vojne in veliko močnejšo jugoslovansko armado. Sledi še premiera filma Konoplja osvobaja režiserja Mihe Čelarja. Pred otvoritvijo se bodo zvrstile projekcije rezultatov dokumentarne delavnice Dokudoc Luksuz, ki bo v Vetrinjskem dvoru potekala med 8. in 15. septembrom pod mentorstvom Borisa Petkoviča in v sodelovanju z DZMP Luksuz produkcijo.

V petek, 16. septembra, ob 11. uri bo na ogled film: Iskre v času režiserja Jurija Grudna. Ob 17. uri se program nadaljuje s kratkim filmom Sutherland v okvirju pod režisersko taktirko dvojca Matjaža Jamnika in Naje Gaje Rojc in dokumentarnim filmom Trohnenje 2022 režiserja Toma Križnarja. Ob 19. uri sledijo še projekcije Zdaj ljubiš slovenski film v režiji Martina Srebotnjaka, Smučarske sanje v režiji Maje Senekovič (aka Haidy Kancler) ter ob 21. uri Rentgenska slika družine (eng. Radiograph of a Family) iranske režiserke Firouzeh Khosrovani. Omenjeni dokumentarni film je bil predvajan na ameriških, bližnjevzhodnih in evropskih festivalih, kot zmagovalec pa je pobral tudi lepo število nagrad, denimo na festivalih IDFA 2020, MakeDox 2021 in ZagrebDox 2021. Večer bo popestrila performativna akcija Hupe Brajdič, ko se boste z mističnima bitjema Wordy in Metamorphosis potopili v tančice nevidnega in čudežnega.

Tretji festivalski dan, 17. septembra, ob 11. uri, se bo začel s predvajanjem projekcij filma Divja Slovenija v režiji Mateja Vraniča, ob 17. uri bo sledil Jutri, ko sem te videl tria Mojca Radkovič - Malaz Usta - Ajda Zupan ter projekcija filma Kar ostane na poti slovensko-brazilskega dvojca Jakoba Kresete in Danila do Carma. Sledijo še projekcije Not Go gentle Sashe Ihnatovicha, pa Obzornik 80 - Metka, Meki v režiji Nike Autor, zadnja v dnevu pa bo predpremiera filma Sarajevo Safari, ki je nastal pod režisersko taktirko Mirana Zupaniča. Med mnogimi dramatičnimi epizodami obleganja Sarajeva v letih 1992 do 1996, je javnosti ostala prikrita zgodba o safariju na ljudi. Redkim izbrancem je bilo znano, da je pri obleganju Sarajeva na srbski strani poleg Vojske Republike Srbske, prostovoljcev in plačancev delovala še ena, maloštevilna in skrivnostna skupina. To so bili premožni tujci, ki so plačevali visoke zneske, da so smeli streljati na prebivalce obleganega Sarajeva. Film daje gledalcu slutiti absolutno zlo, ki se skriva pod maskami človeškosti ter hkrati prinaša uvid v usode tistih, ki so jim krogle ostrostrelcev za vedno spremenile življenje. Skupaj z njihovim trpljenjem približa gledalcu tudi njihovo modrost in moč volje do življenja. Večer se bo zaključil ob glasbi mariborske zasedbe Heartbeat.

1oyi4BVednA

Zadnji festivalski dan, 18. septembra, ob 11. uri, bodo postregli z izborom projekcij osmih kratkih dokumentarnih filmov. Vseh prijav kratkih filmov je bilo sicer 54. V sklopu Dokudoc pogovorov pa pripravljajo prav posebno doživetje! Gosti_e festivala se nam bodo pridružili na spustu po Dravi, kjer bo potekal pogovor o avtorskih pravicah pri kreiranju dokumentarnih filmov. Pogovor bosta vodila filmska režiserja Petra Seliškar in Rok Biček, v vlogi gostov pa se nam bosta tokrat pridružila odvetnica Špela Grčar in vodja strokovnih služb pri AIPA k.o. Peter Kep. Ob 17. uri si bosta na ogled kar dve premierni projekciji Ples na daljavo režiserke Katarine Nikolov in Tržaške prikazni, O besedah in vetru v življenju Dušana Jelinčiča v režiji Dušana Moravca.

Podelili bodo tudi plaketo DOKUMENTARNO IME 2022, ki jo letos prejme Nadja Velušček, avtorica dokumentarnih filmov, scenaristka in režiserka, ki že vrsto let plete spomine razdeljenega goriškega prostora. Velušček je v tej regiji pustila močan kulturni pečat - poleg režije eksperimentalnih mladinskih predstav in radijskih oddaj o filmu je vrsto let soustvarjala program čezmejne organizacije Kinoatelje v sodelovanju z italijansko nacionalno televizijo RAI. Živi in ustvarja v Šmihelu pri Gorici, kjer ima sedež tudi njen Zavod KINOkašča/CINEMattic, filmska produkcija in hranilnica spomina. Na sklepni večer bodo predvajali njen film Moja meja, izbrano retrospektivo nagrajenke Mesto na travniku, Sešivalnica spomina, Trenutek reke, Vžgano v spominih, Niso letele ptice pa bodo prvič spletno predvajali v sodelovanju z Bazo slovenskih filmov od 15. do 25. septembra 2022.

Žirijo za naziv Dokudoc izbrani 2022, letos sestavljajo novinarka in snemalka Helle Hansen, publicistka dr. Melita Zajc in filmski producent Miha Černec. Nedeljski večer bodo zaokrožili s projekcijo filma Izginjanje režiserke Andrine Mračnikar.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.