STA

 |  Politika

Slovenskemu veleposlaniku v ZDA grozi odpoklic zaradi suma zlorabe depeše

Veleposlaniku Slovenije v Washingtonu Tonetu Kajzerju grozi odpoklic zaradi zlorabe depeše, ki jo je predsednik SDS Janez Janša delil na spletu

Veleposlaniku Slovenije v Washingtonu Tonetu Kajzerju grozi odpoklic zaradi zlorabe zaupnega depešnega sistema MZZ, ki ga je predsednik SDS Janez Janša delil na spletu, v današnji izdaji piše Delo. Kot navaja časnik, je bil veleposlanik v ponedeljek na zagovoru na ministrstvu za zunanje zadeve (MZZ).

Janša je v začetku septembra na Twitterju delil fotografijo zaupne depeše iz depešnega sistema MZZ, zraven pa pripisal, da sta se tudi slovenska diplomacija in ministrstvo podala v akcijo zbiranja podpisov za Pirc Musar, po njegovem "izbranko nekdanjega predsednika republike Milana Kučana".

Ministrstvo za notranje zadeve je namreč na pobudo volilnega štaba Nataše Pirc Musar zaprosilo tudi diplomatsko-konzularna predstavništva, naj na opaznem mestu objavijo naslov, na katerega volivci lahko pošiljajo podpise za kandidaturo za predsedniške volitve. Gre sicer za rutinski postopek ministrstva, ki pa je zmotil nekatere kandidate za predsednika republike, ki menijo, da jih ministrstvo s takšnim ravnanjem spravlja v neenakopraven položaj.

Veleposlanik je bil včeraj na zagovoru na ministrstvu za zunanje zadeve.

Z MZZ so po Janševi objavi zaupne depeše sporočili, da preiskujejo sum zlorabe z dokumenti ministrstva, ki jih uporablja v komunikaciji med uslužbenci po mreži, ki obsega okoli 60 diplomatsko-konzularnih predstavništev. Na ministrstvu so po poročanju Dela še pojasnili, da v tem primeru obravnavajo sum zlorabe pri ravnanju z dokumenti MZZ, v primeru ugotovljenih kršitev pa nameravajo ukrepati.

Kot je neuradno izvedelo Delo, je fotografijo depeše posnel veleposlanik Kajzer na svojem službenem računalniku v prostorih slovenskega veleposlaništva v Washingtonu in jo poslal Janši.

Časnik dodaja, da je bil Kajzer, ki je bil pred nastopom mandata veleposlanika v ZDA državni sekretar na zunanje ministrstvu pod vodstvom Anžeta Logarja, zaradi suma zlorabe pri ravnanju z dokumenti MZZ v ponedeljek poklican na zagovor na zunanje ministrstvo.

Ker je treba sum zlorabe natančno dokazati, za zdaj proti njemu niso sprejeli nobenih sankcij. A vodstvo ministrstva naj bi bilo pripravljeno zadevo preiskati do konca in v primeru dokazane zlorabe depešnega sistema Kajzerja predčasno odpoklicati iz Washingtona, še piše časnik, ki dodaja, da je s primerom seznanjen tudi predsednik vlade Robert Golob. Ta naj bi zunanji ministrici Tanji Fajon naročil, da v primeru dokazane zlorabe sproži postopek odpoklica veleposlanika.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.