STA

 |  Svet

Italija ugasnila oddajnike slovenskemu radijskemu programu

Prekinjeno oddajanje Radia Trst A

Italijanska državna radiotelevizija RAI je v nedeljo ugasnila oddajnike za oddajanje programov Radia Trst A za Slovence v Italiji ter oddaje L'Ora della Venezia Giulia za Italijane v Sloveniji in na Hrvaškem na srednjem valu, danes poroča Primorski dnevnik. Senatorka Tatjana Rojc in poslanka Debora Serracchiani sta do ravnanja RAI kritični.

Neposrednemu prenosu programov Radia Trst A je od danes od 17.30 mogoče slediti na spletni platformi Rai Play Sound, na kratkih valovih FM, v prenosu na spletni strani www.sedezfjk.rai.it in preko satelita Eutelsat.

Pripadniki italijanske narodne skupnosti v Sloveniji in na Hrvaškem po drugi strani poldrugo uro trajajočo oddajo L'Ora della Venezia Giulia lahko poslej poslušajo le še preko satelita.

Odločitev o odklopu oddajnikov za srednji val sta ostro kritizirali senatorka Tatjana Rojc in poslanka Debora Serracchiani iz vrst Demokratske stranke. Ob tem sta vprašali RAI, kako namerava nadaljevati z nudenjem enakih storitev oziroma če ne namerava krepiti oddajanja na valovih FM. Spomnili sta, da zagotavljanje informacij za manjšine predvideva konvencija z italijansko vlado, še poroča Primorski dnevnik na svoji spletni strani.

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon se je v petek o odpravi radijskega oddajanja na srednjem valu v Italiji v Ljubljani pogovarjal z italijanskim veleposlanikom Carlom Campanilejem. Minister je ob tem poudaril, da je morda odprava tovrstnega oddajanja dolgoročno upravičena, a je pred tem treba zagotoviti ustrezne nadomestne rešitve, ki ne bodo oslabile dostopa do slovenskih radijskih programov.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.