STA

 |  Svet

Znamenitosti zaradi varčevanja z energijo prej v temi

Večina znamenitosti v Parizu bo v temi od 22. ure

Pariška županja Anne Hidalgo

Pariška županja Anne Hidalgo
© Wikimedia Commons

Parizu, ki slovi kot mesto luči, se zaradi visokih cen energije obetajo temnejše noči. Z namenom varčevanja z energijo bodo namreč znamenitosti ponoči manj časa osvetljene. Načrt "energetske treznosti" naj bi prinesel 10-odstotni prihranek pri rabi energije, je na novinarski konferenci povedala pariška županja Anne Hidalgo.

Večina znamenitosti, nad katerimi bdi mesto, bo v temi od 22. ure po lokalnem času. Slavni Eifflov stolp, ki je bil doslej osvetljen do 1. ure zjutraj, vsako uro pa ga je dodatno razsvetlilo 20.000 utripajočih žarnic, pa se bo v noč pogreznil ob 23.45, ko ga zapusti še zadnji obiskovalec, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Mesto medtem ne bo zmanjševalo osvetljenosti ulic, razlog za to je varnost. Prav tako bodo osvetljeni ostali znameniti mostovi čez reko Seno.

Načrt naj bi pomagal mestu prihraniti okoli 10 milijonov evrov.

Županja Hidalgo bo skušala skrajšanje osvetlitve doseči tudi za spomenike v mestu, ki so pod oskrbo države. Med te denimo sodi Slavolok zmage.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je sicer že avgusta posvaril, da bi lahko visoke cene energije zaradi vojne v Ukrajini nakazovale "konec obilja". S tem naj bi javnost pripravljal na težko zimo.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.