Izak Košir

 |  Mladina 37  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor dogodkov

Bendik Giske

Bendik Giske
© Metalmagazine.eu

Festival Sonica, različna prizorišča, Ljubljana

20/09—25/09

Tema 14. festivala eksperimentalne elektronske glasbe in zvočne umetnosti Sonica New Realations je sestavljanka dveh izrazov, New Reality in New Relations (nova realnost, novi odnosi). Prvo dejanje festivala se bo odvilo v Cukrarni, kjer pripravljajo celodnevni dogodek z razstavo, diskusijami in performansi, sicer pa bodo nastopi potekali še v Kinu Šiška, Lutkovnem gledališču Ljubljana, Klubu Cankarjevega doma in klubu Ch0 na Metelkovi. Vsak festivalski večer vključuje en festivalski debi in eno premierno predstavitev novega materiala. Na festivalu bodo nastopili norveški saksofonist in performer Bendik Giske, mehiško-ameriška raziskovalka ambientalnih zvočnih krajin na presečišču strojnega učenja in starodavnih majevskih tradicij Debit, italijanski trance futurist iz vrst kultne založbe Warp Lorenzo Senni, zamaskirani švedski eksperimentalni techno dvojec SHXCXCHCXSH, od leta 1981 aktivna nizozemska selektorka DJ Marcelle in številni drugi. Celoten program najdete na spletni strani sonica.si.

Gospodar, Cankarjev dom, Ljubljana

22/09—24/09

V Linhartovi in Kosovelovi dvorani Cankarjevega doma bo od 22. do 24. septembra potekala mednarodna filozofska konferenca o sodobnih strukturah moči. Na konferenci bodo spregovorili priznani mednarodni in slovenski filozofi Frauke Berndt, Henrik Jøker Bjerre, Arthur Bradley, Andrew Cole, Mladen Dolar, Simon Hajdini, Peter Klepec, Bara Kolenc, Yuval Kremnitzer, Jamila Mascat, Gregor Moder, Anca Parvulescu, Frances Restuccia, Eric Santner, Aaron Schuster, Jure Simoniti, Goran Vranešević in Slavoj Žižek. Konferenca je posvečena temi gospostva. Lik Gospodarja namreč sega vse v pradavnino in začetke naše kulture, človeško zgodovino je preganjal tisočletja, se kazal v vedno novih oblikah in postavljal nove uganke. Kako in zakaj so si lahko nekateri pridobili status voditelja, ki je omogočal neomajno oblast nad drugimi? Kako in zakaj so se drugi brezpogojno pokorili in pristajali na svojo podrejenost? Konferenca se bo posvetila tudi problemu novih podob Gospodarja v sedanjem času. Vstopnice so brezplačne.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.