STA

 |  Svet

»Srednji razred je zgradil Ameriko, sindikati pa so zgradili srednji razred«

"Velika ameriška avtomobilska pot bo povsem električna," je dejal ameriški predsednik Joe Biden

Ameriški predsednik Joe Biden si je v sredo v Detroitu ogledal največji mednarodni avtomobilski sejem v ZDA in ob tem več tisoč avtomobilskim delavcem poudarjal pomen vlaganj v električne avtomobile za zaščito okolja in nova delovna mesta. Nekaj avtomobilov je preizkusil tudi osebno.

Biden je poudarjal zakon o obnovi infrastrukture, ki je bil sprejet v začetku leta tudi s podporo kongresnih republikancev, in zakon o boju proti inflaciji, ki so ga demokrati potrdili sami in med drugim zagotavlja več milijard dolarjev proračunskih sredstev za električne avtomobile v obliki davčnih olajšav.

Električni avtomobili, ki bodo skupaj z akumulatorji in večino delov izdelani v ZDA, bodo upravičeni do 7500 dolarjev olajšav na vozilo. Infrastrukturni zakon pa je med drugim zagotovil tudi pet milijard dolarjev pomoči zveznim državam v petih letih za vzpostavitev omrežja polnilnic električnih avtomobilov.

Biden je v sredo naznanil, da so sprostili prvih 900 milijonov dolarjev za polnilnice v 34 zveznih državah in Portoriku. "Velika ameriška avtomobilska pot bo povsem električna," je zagotovil.

Sindikalistom avtomobilske industrije se je Biden zahvalil za podporo na predsedniških volitvah 2020. "Srednji razred je zgradil Ameriko, sindikati pa so zgradili srednji razred," je dejal in ob tem zagotovil, da ima rad avtomobile, še posebej pa hitrost.

Bidna je v avtomobilu stingray letnika 1967 peljal televizijski voditelj Jay Leno, sam pa se je zapeljal naokrog v električnem športnem terencu cadillac. "Čudovit avtomobil, ampak vseeno imam raje corvette," je dejal predsednik ZDA. Preizkusil je tudi novi chevrolet corvette Z06, ki stane najmanj 106.000 dolarjev in ni električen.

Bidnova vlada je sicer podpornica sindikatov, konec tedna pa bo ta podpora morda prinesla politično ceno. Potekajo namreč pogajanja med zaposlenimi na železnici Amtrak in upravo o novi kolektivni pogodbi. Za zdaj ne kaže, da bodo uspešna, in lahko pride do stavke, ki bi dodatno prizadela ameriško ekonomijo.

p7OYAZJiPv0

-htYQaD9JBk

XQWVQhT-l6g

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.