STA

 |  Svet

VIDEO: Parada ponosa v Beogradu

Le nekaj ur pred začetkom je srbska premierka Ana Brnabić po več tednih mednarodnih pritiskov sporočila, da je Parada ponosa vendarle dovoljena. Kmalu zatem je uradno dovoljenje zanjo izdalo tudi notranje ministrstvo.

V Beogradu se je popoldne odvila Parada ponosa v sklopu Europrida 2022. Shod je sicer potekal po spremenjeni, krajši poti in ob slabem vremenu, spremljalo pa ga je več sto policistov. Sama parada je minila brez nasilja, so pa srbsko prestolnico že pred tem pretresli posamezni incidenti nasprotnikov Europrida.

Ti so se začeli že okoli poldneva. Policija je sicer nasprotnike Europrida, mnogi so bili opremljeni s križi in drugimi verskimi simboli, hitro razgnala in do hujših izgredov ni prišlo. Samo do 15. ure so pridržali 31 ljudi, nekateri od njih so s steklenicami obmetavali policiste, njihova tarča pa so bili tudi novinarji.

Pohod zagovornikov pravic skupnosti LGBTI se je nato začel okoli 17.30 izpred poslopja ustavnega sodišča. Na začetku kolone so razvili napis "Hodimo in bomo hodili" v srbščini in angleščini. Parado je spremljalo več sto policistov, ki niso nikomur dovolili, da bi prebil njihov kordon in se približal udeležencem. Pohod se je končal, ko je mavrična zastava prispela na stadion Tašmajdan, kjer se bo dogajanje zaključilo s koncerti.

Le nekaj ur pred tem je srbska premierka Ana Brnabić po več tednih mednarodnih pritiskov sporočila, da je Parada ponosa vendarle dovoljena. Kmalu zatem je uradno dovoljenje zanjo izdalo tudi notranje ministrstvo.

V Beogradu je bila sicer danes tudi evropska komisarka za enakost Helene Dalli, ki naj bi osebno posredovala pri srbskih oblasteh in Brnabić prepričala, da so na koncu vendarle dovolili parado.

Veleposlanik ZDA v Srbiji Christopher Hill, ki je skupaj z več drugimi tujimi politiki in diplomati osebno sodeloval v paradi, je Srbiji že čestital za "varen in uspešen" Europride 2022, ki po njegovih besedah potrjuje evropsko prihodnost Srbije. Poudaril je še, da je ponosen, da se lahko danes sprehodi v znak podpore različnosti, vključenosti in spoštovanju pravic vseh državljanov.

Tudi poročevalec Evropskega parlamenta za Srbijo, Slovak Vladimir Bilčik, ki je nagovoril udeležence parade, je dogajanje označil kot proslavo svobode, različnosti in pravih evropskih vrednot. V srbščini je dejal, da so pravice skupnosti LGBTI človekove pravice, spoštovanje človekovih pravic in temeljnih svoboščin pa je bistvo moderne demokratične Evrope.

V Beogradu je bila sicer danes tudi evropska komisarka za enakost Helene Dalli, ki naj bi osebno posredovala pri srbskih oblasteh in Brnabić prepričala, da so na koncu vendarle dovolili parado.

Po poročanju regionalnega portala N1 je v paradi hodila tudi partnerka srbske premierke Milica Đurđić.

cBDRpjnvZbo

Me4BU3J__TE

ZmyxPSS_FO0

Co0AmXJJZwk

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.