STA

 |  Svet

Kitajska: »Ne dotikajte se tujcev«

Glavni epidemiolog državnega centra za nadzor nad nalezljivimi boleznimi Wu Zunyou je sodržavljane pozval, naj se ne dotikajo tujcev oziroma naj se izogibajo "kožnemu stiku" z njimi

Potem ko so na Kitajskem zabeležili prvi primer opičjih koz, je glavni epidemiolog državnega centra za nadzor nad nalezljivimi boleznimi Wu Zunyou sodržavljane pozval, naj se ne dotikajo tujcev oziroma naj se izogibajo "kožnemu stiku" z njimi. S tem je požel val kritik, saj da gre za rasistično in predvsem neznanstveno izjavo.

Wu je na kitajskem spletnem družbenem omrežju Weibo ljudem v soboto priporočal, da se s ciljem "preprečiti morebitno okužbo z opičjimi kozami in kot del našega zdravega življenjskega sloga" izogibajo stiku koža na kožo s tujci.

Obenem je priporočal tudi izogibanje stikom z ljudmi, ki so se v zadnjih treh tednih vrnili iz tujine, in sploh z vsemi, ki jih ne poznajo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Epidemiolog se je oglasil dan po tem, ko so v južnem mestu Chongqing pri osebi, ki je pred kratkim prišla iz tujine, potrdili prvi primer opičjih koz v državi. Zaenkrat ni jasno, ali gre za tujca ali za kitajskega državljana.

Objavo so uporabniki Weiboja množično delili, odzivi nanjo pa so bili večinoma kritični, saj da gre za neprimerno, rasistično in strokovno neutemeljeno izjavo.

Ljudje so med drugim opozorili, da bo to prizadelo tudi tuje državljane, ki že leta živijo na Kitajskem, in spomnili, da so mnogi tujci v začetku pandemije covida-19 stopili v bran Kitajcem, potem ko so bili ti tarča obsodb in diskriminacije, ker se je novi koronavirus najprej razširil pri njih.

Virus opičjih koz se prenaša ob tesnem stiku z okuženimi - stiku s kožnimi ranami okuženega ali ob stiku z materiali, ki so se dotikali kože okuženega. Prav tako lahko pride do okužbe z izmenjavo telesnih tekočin ali kapljično, a tudi v primeru takšnega prenosa mora biti stik tesen in trajati nekaj časa.

O izbruhu opičjih koz so letos poročali iz približno 90 držav, kjer ta bolezen ni endemična. Potrdili so okoli 60.000 primerov, nekaj ljudi je tudi umrlo.

tWZXoZj9G3I

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.