Uredništvo

 |  Kultura

Nova realnost, novi odnosi

Festival eksperimentalne elektronske glasbe in zvočne umetnosti Sonica

Bendik Giske

Bendik Giske
© Luis Alberto Rodriguez

V Ljubljani bo od 20. do 25. septembra potekal festival eksperimentalne elektronske glasbe in zvočne umetnosti Sonica. Na petih prizoriščih se bodo zvrstili zvočni dogodki, instalacije, avdiovizualni performansi, koncerti in konferenca. Sodelovalo bo več kot 20 tujih in domačih umetnikov.

Organizatorji v zavodu MoTA so letošnjo 14. izdajo naslovili New Realations kot sestavljanko dveh izrazov - New Reality in New Relations (Nova realnost, novi odnosi). S tem želijo poudariti potrebo in željo po novih vrstah sodelovanj in stikov tudi v ustvarjalnosti.

Tema je vezana na postpandemično realnost, ki se odraža v drugačnem načinu dojemanja sveta tako geopolitično kot intimno. Koncept skuša nasloviti potencial, ki ga ima postcovidni čas za oblikovanje novih prostorov in platform, kjer se lahko vzpostavijo nove realnosti, je za STA povedal programski sodelavec Jaša Bužinel.

Festival je zamišljen kot platforma, namenjena refleksiji in kontestualizaciji trenutnega stanja na srednje-, vzhodno- in južnoevropski sceni na področju zvočne umetnosti. Festival se bo začel v Cukrarni s  celodnevnim dogodkom, ki vključuje razstavo, diskusije in performanse, je zamišljen kot platforma, namenjena refleksiji in kontestualizaciji trenutnega stanja na srednje-, vzhodno- in južnoevropski sceni na področju zvočne umetnosti. 

Debit

Debit

Na festivalu bodo nastopili karizmatični norveški saksofonist in performer Bendik Giske, mehiško-ameriška raziskovalka ambientalnih zvočnih krajin na presečišču strojnega učenja in starodavnih majevskih tradicij Debit, italijanski “rejv voajer” in trance futurist iz vrst kultne založbe Warp Lorenzo Senni, zamaskirani švedski eksperimentalni techno dvojec SHXCXCHCXSH ter od leta 1981 aktivna nizozemska selektorka DJ Marcelle, ki si je zaradi svojega rokohitskega, žanrsko eklektičnega miksanja na tri gramofone prislužila renome najboljše sukačice plošč po Johnu Peelu.

bWTdhtP5gxk

V sklopu Sonica rezidenc se bodo z ekskluzivnim skupnim avtorskim materialom predstavili francoski mojster hurdy gurdyja Yann Gourdon in domači imaginarni folk trio Širom, trojica, ki jo sestavljajo ikona libanonske rock in eksperimentalne scene Tony Elieh, slovenski bobnar in raziskovalec modularne elektronike Jaka Berger ter hrvaški glasbenik in multimedijski umetnik Branimir Štivić, ter francosko-slovenska naveza Frédéric D. Oberland in Irena Z. Tomažin v sodelovanju s francosko umetnico Fanny Béguély.

hwLFX-xESWY

Slovenski sodobni skladatelj, pianist in producent Bowrain pripravlja premiero solo projekta Climbing Up, italijanski eksperimentator Lorem bo predstavil svoje impresivne avdiovizualne narative, švicarski glasbenik Feldermelder pa nas bo potopil v svojo psihedelično zmes raznolikih elektronskih glasbenih in zvočnih praks. Med nastopajočimi so tudi perujski zvočni raziskovalec Oscar Recarte in tolkalsko-klavirski elektroakustični tandem Passepartout Duo. Na klubskih dogodkih bodo svoje plesne selekcije servirali domači talenti Blažen DJ, Douchean, Gašper Torkar in Nulla.

qNlbN_YZHFY

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.