Danes je nov dan

 |  Družba  |  Agrument

Sploh še potrebujemo umetnike?

Samodejno generirana slika / Hugging face

Samodejno generirana slika / Hugging face

V zadnjem mesecu je veliko zanimanja vzbudil prvi odprti "umetnointeligentni" model, ki omogoča generiranje slik: Stable Diffusion (SD). Podobni modeli so obstajali že prej, vendar so bili tako ali drugače zaprti. Nismo si jih mogli naložiti na svoj računalnik, njihova raba pa je bila plačljiva ali kako drugače omejena.

Odprtost modela omogoča enostavno uporabo praktično vsem – tako v dobre kot tudi slabe namene. Slike, ki jih ustvari SD, lahko posnemajo avtorski slog in motive, tako da “ustvarijo” avtentično delo brez prisotnosti (ali dovoljenja) avtorja, čigar dela posnemajo.

Vizualne ustvarjalce bomo seveda še vedno potrebovali, vendar se bo vsaj za nekatere poklic zagotovo spremenil. Kot vsako drugo pa bodo tudi to tehnologijo uporabili kriminalci (pomislimo na izsiljevanje z "deep-fake" posnetki). SD nedvomno sproža kopico etičnih in pravnih debat, zagotovo pa bo hiter razvoj tehnologije morala ujeti tudi državna regulacija. Žal ji to pogosto spodleti.

Agrument ustvarja Danes je nov dan.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.