Izak Košir

 |  Mladina 38  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor dogodkov

Michelangelo Pistoletto: Venera cunj

Michelangelo Pistoletto: Venera cunj

Michelangelo Pistoletto: Četrta generacija, Cukrarna, Ljubljana

29/09—05/03

Cukrarna bo gostila samostojno razstavo enega najpomembnejših umetnikov 20. stoletja, Michelangela Pistoletta (rojenega leta 1933), ki bo ob odprtju Ljubljano obiskal tudi osebno. Pistoletto velja za enega najvidnejših predstavnikov t. i. revne umetnosti, arte povera, italijanskega gibanja, ki je nastalo kot napad na vrednostne paradigme takratnega političnega, ekonomskega in umetnostnega sistema ter je prineslo odklon od tradicionalnih materialov in metod v umetnosti. Njegova ljubljanska razstava, ki je nastala v sodelovanju z Zerynthio, centrom za sodobno umetnost iz Rima, bo velika, pregledna, videli bomo lahko risbe, slike, skulpture, ikonično Venero cunj, pa tudi 70-metrsko stensko poslikavo, ki so jo pod umetnikovim vodstvom izdelali študentje Akademije za likovno umetnost in oblikovanje. Spoznali bomo lahko vsa ključna obdobja umetnikovega ustvarjanja od 60. let do danes, največji poudarek pa bo namenjen njegovemu »temnemu« obdobju.

Dostojevski: Idiot, Mestno gledališče ljubljansko, Ljubljana

Premiera 24/09 ob 19. uri

Idiot, roman velikega ruskega književnika Fjodorja Mihajloviča Dostojevskega, govori o knezu Miškinu, naivnem, sočutnem in – kot se zdi – po značaju skoraj nenaravno dobrem, ki se iz Švice, kjer se je zadnja leta zdravil zaradi epilepsije, vrača v rusko družbo aristokratov in bogatih trgovcev. Dostojevski ga vrže v razklano družbo, ki je brez sleherne moralne avtoritete, v čas prebujajočega se kapitalizma, strogo preračunanih medosebnih odnosov, individualnih travm, vsebinske izpraznjenosti. In potem se lahko vprašamo: ali res obstaja dober človek? Ali lahko dobro v človeku preživi? Avtorica priredbe je Eva Mahkovic, režiser predstave pa Juš Zidar.

Drag konferenca, Gala Hala, Metelkova mesto, Ljubljana

24/09 ob 19. uri

Prva Drag konferenca bo združila kralje in kraljice preobleke v celodnevnem dogodku, ki se bo začel z okroglo mizo in končal s šovom na zunanjem odru.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.