STA

 |  Svet

»Velika Britanija bo Ukrajino oboroževala vse do ruskega poraza«

Britanska premierka Liz Truss je obljubila, da bo njena vlada še naprej pošiljala orožje Ukrajini, vse dokler Rusija ne bo poražena

Britanska premierka Liz Truss je v sredo na zasedanju Generalne skupščine ZN v New Yorku obljubila, da bo njena vlada še naprej pošiljala orožje Ukrajini, vse dokler Rusija ne bo poražena. Poleg tega je na srečanju z izraelskim kolegom Jairjem Lapidom sporočila, da London razmišlja o selitvi britanskega veleposlaništva iz Tel Aviva v Jeruzalem.

"Ukrajinci ne branijo le svoje države - branijo naše vrednote in varnost celotnega sveta. Zato moramo ukrepati," je v govoru na zasedanju Generalne skupščine ZN dejala Truss. Ob tem se je zavezala, da bo Velika Britanija "ohranila ali okrepila" vojaško podporo Ukrajini, dokler bo to potrebno oziroma dokler Ukrajina ne bo v vojni zmagala, poroča španska tiskovna agencija EFE.

"Medtem ko govorim, v Ukrajino prihaja novo britansko orožje, vključno z več raketami MLRS. Ne bomo počivali, dokler Ukrajina ne bo zmagala," je dejala britanska premierka.

Na potezo ruskega predsednika Vladimirja Putina, ki je v sredo odredil delno mobilizacijo za bojevanje v Ukrajini, in njegove grožnje z uporabo jedrskega orožja, se je Truss odzvala z besedami, da ruski predsednik s tem "skuša upravičiti svoje katastrofalne neuspehe" v vojni. Članice ZN je pozvala, naj branijo svobodo in demokracijo.

"Medtem ko govorim, v Ukrajino prihaja novo britansko orožje, vključno z več raketami MLRS. Ne bomo počivali, dokler Ukrajina ne bo zmagala."

Liz Truss,
britanska premierka

Govor v New Yorku je Trussova izkoristila tudi za predstavitev svoje politike svetu. Pri tem je kot prednostni nalogi izpostavila gospodarsko rast in znižanje davkov, navaja EFE.

"Želimo, da ljudje obdržijo več denarja, ki ga zaslužijo, tako da imajo lahko večji nadzor nad svojim življenjem in lahko prispevajo k prihodnosti," je dejala in dodala, da bo po smrti kraljice Elizabete II. in nastopu kralja Karla III. "vodila novo Britanijo za novo obdobje", v katerem bo njena vlada zagotovila, da bosta "svoboda in demokracija prevladali za vse ljudi".

Truss se je ob robu zasedanja v New Yorku sešla tudi z izraelskim kolegom Jairjem Lapidom in ga obvestila, da London razmišlja o selitvi britanskega veleposlaništva iz Tel Aviva v Jeruzalem, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Nekdanja britanska zunanja ministrica je zavezo o selitvi veleposlaništva v Jeruzalem dala že v predvolilni kampanji za mesto vodje britanskih konservativcev, in sicer v pismu parlamentarni skupini Konservativni prijatelji Izraela. Kot je dejala, razume "pomembnost in občutljivost" lokacije veleposlaništva, navaja dpa.

hV3AU4w_h-s

d-Kfp03tL_Y

q8FB6ZYSaxw

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.