Damjana Kolar

 |  Kultura

Film tedna: Moonage Daydream

Biografski dokumentarec, ki nas odpelje na osupljivo avdiovizualno popotovanje skozi življenje in delo Davida Bowieja

V slovenskih kinematografih bo od 29. septembra na ogled biografski dokumentarec Moonage Daydream, ki nas odpelje na osupljivo avdiovizualno popotovanje skozi življenje in delo Davida Bowieja, enega najbolj plodovitih, vplivnih in neulovljivih umetnikov našega časa. Film je režiral Brett Morgen, premierno pa je bil predstavljen na festivalu v Cannesu.

Celovečerna izkustvena kinematografska odiseja Bretta Morgna (The Kid Stays in the Picture, Cobain: Montage of Heck, Jane) je predstavljena skozi vzvišene, kalejdoskopske in še nikoli videne posnetke, nastope in glasbo, raziskuje pa ustvarjalno, glasbeno in duhovno potovanje Davida Bowieja. 

"Bowieja ni mogoče definirati. Lahko ga le doživimo. Zato smo si Moonage Daydream zamislili kot edinstveno filmsko izkušnjo. Z Bowiejem sem imel priložnost ustvariti neke vrste vodič, kako živeti zadovoljujoče in izpolnjujoče življenje v enaindvajsetem stoletju. V marsičem je šlo za nekakšno sporočilo mojim otrokom, ki ga v prvih sedeminštiridesetih letih življenja nisem znal ubesediti ali udejanjiti. Film sem namenil svetu, vendar je hkrati zelo oseben," je zapisal režiser.

"Bowieja ni mogoče definirati. Lahko ga le doživimo. Zato smo si Moonage Daydream zamislili kot edinstveno filmsko izkušnjo. Z Bowiejem sem imel priložnost ustvariti neke vrste vodič, kako živeti zadovoljujoče in izpolnjujoče življenje v enaindvajsetem stoletju."

Brett Morgen,
režiser

Dokumentarec Moonage Daydream je prvi posthumni film o Bowieju, ki so ga sodobrili krbniki pevčeve umetniške zapuščine: Režiserju Morgnu so leta 2017 omogočili dostop do pevčeve obsežne zbirke, v kateri so redke in še nikoli videne risbe, posnetki, filmi in dnevniki, njegova ustvarjalna dela in osebni arhivi pa obsegajo več kot pet milijonov primerkov umetniških del.

Morgen je na filmu delal štiri leta in še dodatnih 18 mesecev oblikoval zvočno kuliso, animacije in barvno paleto. Za film je ekipa za zvok – vključno z Bowiejevim dolgoletnim sodelavcem, prijateljem in glasbenim producentom Tonyjem Viscontijem ter z oskarjem nagrajenim mešalcem zvoka Paulom Masseyem (Bohemian Rhapsody) – na novo zmiksala in prevedla Bowiejeve izvirnike za kinematografe, ki bodo predstavljali dokumentarec v več različicah (12.0, 5.0, Atmos in 7.1/5.1.)

Skozi svojo kariero in skozi generacije nas je Bowie učil, da so naše razlike naše prednosti. V dokumentarcu nam Bowie ponuja načrt, kako preživeti 21. stoletje in vabi občinstvo, da slavi njegovo zapuščino, doživlja vpliv kot še nikoli doslej ter se potopi v edinstveni svet, ki je "Bowie".

David Bowie se je večinoma ukvarjal z glasbo in filmom, raziskoval pa je tudi različna druga umetniška področja, kot so ples, slikarstvo, kiparstvo, video kolaž, pisanje scenarijev, igro in gledališče v živo.

fmLuFWZ8IUw

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.