Kako bi vi poimenovali človeka, ki namerno in zavestno zavaja?

Za stavko stoji zagotovo dobra polovica zaposlenih, ki jim je mar za RTV Slovenija, kar so izkazali s tem, da so se odpravili na volišča ali glasovali po pošti

Stara znanca: Igor Pirkovič in Janez Janša na shodu stranke SDS

Stara znanca: Igor Pirkovič in Janez Janša na shodu stranke SDS
© Borut Krajnc

Kako bi vi poimenovali človeka, ki namerno in zavestno zavaja? Pravzaprav usklajeno zavaja, kajti pri tem ni osamljen. On in drugi, nazadnje v Areni 18. in v posmeh vsem, ki jim javna RTV nekaj pomeni (v terminu Studia City 19. septembra). Tom Zalaznik in Igor Pirkovič skušata sedaj dokazovati, da gre pri stavki le za peščico zaposlenih, ki bi radi prevzeli njuni mesti. Saj se še spomnite njegove izjave na seji Odbora za kulturo DZ: »Gre zgolj za to, da bi dobro plačani novinarji zamenjali nas, mnogo, mnogo manj pa jih zanimajo najnižje plače«. V prijateljski »izmenjavi besed« za Slovenske novice je navrgel, da jih je v stavkovnem odboru le 200, da stavkajo le člani enega od treh reprezentativnih sindikatov. Poleg tega, da želijo zasesti (njihova) vodilna mesta, sta sedaj skupaj s Tomom Zalaznikom lansirala še ugotovitev, da naj bi imeli stavkajoči politične cilje. Pri čemer naj bi jih pri tem del politike celo spodbuja.

Ampak na osnovi zapisnika volilne komisije in podatkov o predlagateljih (za slednje nimam uradnih podatkov, ampak verjamem, da jih dobim kot informacijo javnega značaja, žal z običajnim 30 dnevnim zamikom!) se lahko zelo hitro ugotovi dokaj natančno dejansko stanje podpore oz. nepodpore koordinaciji sindikatov oziroma stavkovnemu odboru.

Ko je Tom Zalaznik v četrtek 15. septembra posneti Areni govoril o hudi bitki, ki je potekala na RTV ob volitvah zaposlenih v Svet delavcev, še ni vedel, kakšen katastrofalni rezultat bo imelo njegovo osebno podpiranje vodstva (in sklepanje njegove in Guzeljeve poravnave z generalnim direktorjem).

Za Svet delavcev je njegov Sindikat delavcev radiodifuzije Slovenija (SDRS) predlagal 7 kandidatov. Izvoljeni pa so bili trije! Med njimi Feri Kupljen, za katerega se iz zapisov na FB da oceniti, da podpira prizadevanja novinarjev (dobil je 350 glasov). Morda tudi v Svet delavcev Shyama Hlebš Irena (prejela 276 glasov) ne podpira Zalaznikovih stališč. Kako zelo od volje večine zaposlenih sicer so, kaže, da je članica njihovega predsedstva Ana Tavčar prejela najmanj glasov! Saj se spomnite, da je bila avgusta 2021 do uro pred sejo PS v stavbi, potem pa odšla domov in tako preprečila sklepčnost PS, s katero bi onemogočili razrešitev Natalije Gorščak. Skoraj nič bolje se nista odrezala še dva člana predsedstva SDRS Škrjanc Jože s 115 glasovi in Strah Tadej s 162 glasovi! Pravzaprav bi tu lahko kar končali! Ampak popolno sliko razpoloženja zaposlenih kažejo podatki o izvoljenih članih Sveta delavcev.

Tako gledalci kot tudi zaposleni so zelo večinsko Andreju Grahu Whatmoughu obrnili hrbet. Vendar verjamem, da ga pri njegovi misiji to ne bo ustavilo.

Veliko bolje so se namreč odrezali kandidati, ki jih je predlagala Koordinacija novinarskih sindikatov. Izvoljenih je bilo kar 8 njihovih kandidatov! Največ glasov, kar 608 ali 55 % vseh, ki so volili, je dosegla vidna predstavnica stavkajočih Ksenija Horvat! Ker je bilo kar 273 neveljavnih glasovnic, to pomeni, da je dobila celo 72,8 % podporo vseh, ki so oddali veljavcno glasovnico. Ali drugače, podpore ji ni izreklo le 227 zaposlenih (od 835, ki so oddali veljavno glasovnico)! Tudi druga z največjim številom glasov je borka za novinarsko neodvisnost Ilinka Todorovski s 551 glasovi (49,7 %). Skoraj enako število je prejel Franci Pavšer (546), ki je še kako glasen predstavnik novinarjev.

Na osnovi teh podatkov lahko brez vsakega dvoma ugotovimo, da za stavko stoji zagotovo dobra polovica zaposlenih, ki jim je mar za RTV, kar so izkazali s tem, da so se odpravili na volišča ali glasovali po pošti. Njihovi kandidati so v povprečju prejeli kar 38% glasov, ki so glasovali. Člani predlagani s strani SDRS pa so prejeli le 16,5 %. Tako je odnos zaposlenih porazdeljenih glede na reprezentativni sindikat popolnoma jasen. Torej jih je od vseh zaposlenih z glasovalno pravico za kandidate SDRS glasovalo le 8,8 %. Pri tem seveda še vedno velja, da sta k tako dobremu rezultatu odločilno prispevala dve kandidata, ki morda ne podpirata podpore vodstvu RTV. Toliko o teži enega od treh reprezentativnih sindikatov!

Pogrešate še podatke o tretjem reprezentativnem sindikatu, s katerim Andrej Grah Whatmough »vodi reden dialog«? Sindikat kulturnih in umetniških ustvarjalcev (SKUU)? Ja, njegove podpore se žal z analizo volilnih rezultatov ne da ugotoviti. Ga pač ni, ker svojih članov, za katere bi verjeli, da bi lahko dobili podporo za izvolitev, enostavno nima. Oziroma nima dovolj svojih članov, da bi jih uspešno podprli.

Seveda bi se dalo analizirati tudi kam, glede podpore stavkajočim sodijo zaposleni, ki so jih predlagali sodelavci. Kam recimo prišteti velikega borca za RTV na PS Roberta Pajka s 582 glasovi? Kam Saša Hribarja s 542 glasovi, Luka Zebca s 462 glasovi … Sam nimam popolnoma nobenega problema glede njihove uvrstitve. Če se ne motim, so vsi trije so »vdrli« v studio?

Glasovanje na RTV Slovenija

Glasovanje na RTV Slovenija
© RTVSLO (iz zapisnika volilne komisije)

Ja, statistika je, če jo znaš analizirati, neusmiljena! Tudi iz nepopolnih podatkov se da z veliko zanesljivosti ugotavljati dejstva! Žal so tako kot gledalci tudi zaposleni zelo večinsko Andreju Grahu Whatmoughu obrnili hrbet. Vendar verjamem, da ga pri njegovi misiji to ne bo ustavilo.

**Avtor javnega zapisa, ki je bil najprej objavljen na avtorjevem spletnem blogu, je nekdanji generalni direktor RTV Slovenija**

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.