Nikogaršnji hlapci! RTV smo!

Stavkovne aktivnosti zaostrujemo, ker vodstvo RTV Slovenija še naprej siromaši in uničuje informativni program javne televizije, šikanira kritične zaposlene ter s posegi v novinarsko avtonomijo in s cenzuro krni pravico javnosti do obveščenost

Stavka pred RTV Slovenija

Stavka pred RTV Slovenija
© Gašper Lešnik

Danes, 26. septembra 2022, v večini uredništev na Televiziji Slovenija in v uredništvu MMC zaostrujemo stavko. Stavko zaostrujemo tako, da med 24-urno opozorilno stavko večina ustvarjalcev v uredništvih na TV Slovenija in v uredništvu MMC-ja ta dan ne dela. Na spletnih straneh rtvslo.si ne bo novih prispevkov, zastal bo tudi teletekst. Vsebine oddaj in program na televizijskih in radijskih valovih RTV Slovenija so prilagojeni stavki. Zagotovljeno bo poročanje o izrednih dogodkih, kar pomeni, da bo zagotovljen zakonski minimum delovnega procesa.

Vse informativne oddaje, vključno s TV Dnevnikom in Odmevi ter oddajami o športu in kulturi, bodo ta dan »zatemnjene«, podobno bo na spletnih straneh MMC. Predvajano bo sporočilo stavkovnega odbora novinarskih sindikatov RTV. Razvedrilni program bo predvajal ponovitve oddaj. Na radijskih postajah bo vsebina prilagojena stavki, prav tako v informativnih oddajah regionalnih RTV-centrov in manjšinskih informativnih oddaj.

Stavko zaostrujemo, ker vodstvo RTV Slovenija še naprej siromaši in uničuje informativni program javne televizije, šikanira kritične zaposlene ter s posegi v novinarsko avtonomijo in s cenzuro krni pravico javnosti do obveščenosti.

Stavko novinarskih sindikatov RTV zaostrujemo, ker vodstvo grozi z opomini in z namišljenimi disciplinskimi ukrepi proti pokončnim, solidarnim in kritčnim zaposlenim. Ker vodstvo Televizije Slovenija javno šikanira zaposlene v Informativnem programu Televizije in v uredništvu MMC RTV Slovenija. Ker se v informativnem programu dnevno menjava urednike in voditelje, s planov se umika kritične  avtorje prispevkov in oddaj, zaposlene se brez obrazložitve premešča na druga delovna mesta. Voditelje in dnevne urednike se odstavlja brez prehodnega soglasja in seznanitve.

Stavko zaostrujemo, ker vodstvo RTV ne imenuje odgovornih s polnim mandatom, kljub večinski podpori uredništev pri izrekanju mnenja k imenovanju odgovornega urednika.

Stavko zaostrujemo, ker imamo v informativnem programu televizije in v uredništvu MMC že več kot eno leto krizo vodenja.

Stavko zaostrujemo, ker direktor Televizije Slovenija nepooblaščeno posega v vsebino oddaj, delegira teme in goste. S samovoljnimi in neprofesionalnimi posegi v vsebine še dodatno ogroža in krni novinarsko avtonomijo ter pravico javnosti do obveščenosK.

Stavko zaostrujemo, ker po treh mesecih pogajanj z vodstvom o razreševanju stavkovnih zahtev ni nobenega napredka. Predlagano mediacijo smo v pogajalski skupini stavkovnega odbora zavrnili, ker predlog razumemo kot še en manever generalnega vodstva RTV pri izmikanju razreševanja stavkovnih zahtev in izmikanje odgovornosti, ki jih vodstvu RTV nalagajo Statut RTV in zakonodaja.

Stavko zaostrujemo, ker vodstvo RTV s pomočjo programskega sveta poglablja krizo RTV-ja ter vztrajno javno šikanira ter diskreditra zaposlene, stavkajoče ter kritične novinarske aktive in Koordinacijo novinarskih sindikatov. Programski svet mimo svojih pristojnosti vztrajno poziva h kaznovanju kritičnih zaposlenih in honorarnih sodelavcev ter igra razodišče.

Stavko zaostrujemo, ker zaradi nestrokovne reorganizacije, neprofesionalnega in uničujočega programsko-produkcijskega načrta ter neprofesionalnega vodenja in kadrovanja pada kakovost na celotni javni RTV, zaposlene se z dodatnimi obremenitvami izčrpava.

Delo prekinjamo, ker zahtevamo spoštovanje profesionalnih in programskih standardov, ker zahtevamo avtonomijo in strokovne odločitve. Stavkamo, ker smo profesionalci, zavezani javnosti, in zahtevamo, da se uničevanje javnega RTV-ja konča!

  • Zahtevamo uresničevanje javnega interesa in spoštovanje eKčnih standardov.
  • Zahtevamo spoštljivo in nesovražno komunikacijo do zaposlenih.
  • Zahtevamo spoštovanje ustavne pravice do stavke in sindikalnega delovanja.
  • Zahtevamo dostojne delovne pogoje in dostojanstvo za vse zaposlene.
  • Zahtevamo socialni dialog in dogovor o kadrovski poliKki ter stabilno financiranje.
  • Zahtevamo avtonomen RTV, zahtevamo javni RTV.
  • Nikogaršnji hlapci! RTV smo!

Vabimo vse, da se nam pridružite na novinarski konferenci in zboru zaposlenih ob 14. uri pred poslopjem RTV-ja in ob 19. uri na shodu za javno RTV na Trgu republike v Ljubljani.

Stavkovni odbor novinarskih sindikatov RTV Slovenija
Helena Milinković,
predsednica generalnega vodstva stavkovnega odbora in predsednica KNS

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.