STA

 |  Družba

Vrhovni sodnik kršil etični kodeks

Komisija za etiko in integriteto je ocenila, da izjave Jana Zobca o domnevno pomanjkljivi izobrazbi vrhovnega sodnika Masleše niso bile v skladu s kodeksom sodniške etike

Vrhovni sodnik Jan Zobec

Vrhovni sodnik Jan Zobec
© Arhiv Mladine

Vrhovni sodnik Jan Zobec je po mnenju komisije za etiko in integriteto v intervjuju za spletni portal Siol kršil dve načeli kodeksa sodniške etike, ki se nanašata na odnos sodnikov do sodelavcev in strank ter varovanje ugleda sodstva, poroča Dnevnik. Presojali so namreč njegove izjave glede izobrazbe vrhovnega sodnika Branka Masleše.

Zobec je v intervjuju Masleši očital, da nima postulacijske sposobnosti, da bi nastopal pred vrhovnim sodiščem, avtoritarno pojmovanje prava, diskvalifikacije in polprikrite grožnje. Kot poroča Dnevnik, je pobudo na etično komisijo zaradi dvomov o konstruktivni kritiki sodnika v intervjuju vložil podpredsednik vrhovnega sodišča Miodrag Đorđević, pridružil pa se ji je tudi predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič.

Komisija za etiko in integriteto, ki deluje v okviru Sodnega sveta, je tako ocenila, da izjave Zobca o domnevno pomanjkljivi izobrazbi vrhovnega sodnika Masleše niso bile v skladu s kodeksom sodniške etike, navaja Dnevnik.

V načelnem mnenju v sicer anonimizirani obliki so člani komisije sklenili, da je sodnik s podanimi izjavami ravnal v nasprotju z dolžnostjo diskretnosti, zmernosti, lojalnosti, zadržanosti in spoštljivosti pri predstavljanju svojega stališča, povzročil dvom v moralno in profesionalno integriteto kolega sodnika ter s tem omadeževal ugled kolega sodnika in škodoval ugledu sodstva.

Kot še navaja Dnevnik, je Zobec v odgovoru na pobudo vodstva vrhovnega sodišča pojasnil, da je v kritičnem intervjuju zavzel zgolj svoje pravno stališče in ga tudi utemeljil, vendar se etična komisija z njegovo interpretacijo ni strinjala, saj njegove izjave in celoten kontekst intervjuja ne potrjujejo, da je ravnal v dobri veri.

V nekaterih medijih, večinoma povezanih z največjo vladno stranko, so decembra lani širili dvom o diplomi vrhovnega sodnika Masleše. Dekanja Pravne fakultete v Sarajevu je za portal Siol potrdila, da je Masleša pri njih diplomiral, in zavrnila očitke o ponarejanju. Masleša je po očitkih decembra napovedal tudi, da bo sprožil tožbe proti posameznikom, ki bodo širili neresnične navedbe o njegovi izobrazbi.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.