Uredništvo

 |  Družba

»Ustavitev globalnega segrevanja ni več mogoča«

IZJAVA DNEVA

"Ne, to ni loterija. Že po najbolj optimističnem scenariju, tudi če bi v prihodnjih dvajsetih letih znižali emisije toplogrednih plinov na nič, bo od tega trenutka do konca stoletja vsako desetletje toplejše od prejšnjega. Torej pot nazaj ne obstaja, ustavitev globalnega segrevanja ni več mogoča."

"Globalno segrevanje za 1,5 stopinje, ki je najbolj optimističen scenarij – pri čemer se bo naša regija zaradi geografske lege segrela še bolj od globalnega povprečja – ne pomeni, da bo zrak pač malenkost toplejši. To pomeni, da bo več ekstremnih dogodkov, na katere se ne bo mogoče kar tako prilagoditi. Govorimo o vročinskih valovih, sušah, poplavah. Na svetovni ravni bo več težav s hrano, več bo migracij, predvsem znotraj držav, pa tudi mednarodno. Del tega vidimo že danes, do konca stoletja pa bo še bistveno hujše. Da bo tako, vemo, ker bo CO2, ki ga proizvajamo danes, v ozračju ostal več desetletij. Računati moramo namreč s časovno zamudo: današnje stanje je posledica zgodovinskih emisij CO2 iz preteklosti. Naši otroci in vnuki pa bodo še konec stoletja čutili posledice današnjih izpustov."

(Okoljevarstvenik Jonas Sonnenschein o tem, ali se soočamo zgolj z verjetnostjo, da se bo v prihodnosti odvrtel določen podnebni scenarij, z gotovostjo pa ga ne moremo predvideti; v intervjuju za Dnevnikov Objektiv)

JonasSonnenschein

JonasSonnenschein
© Uroš Abram

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.