Novinarke in novinarji, javnost je na vaši strani!

Vodstvo RTV Slovenija pa javnosti ne mara, za usodo institucije, ki ji ukazuje, ji ni mar

Shod v podporo stavkajočim na RTV Slovenija (Trg republike, Ljubljana)

Shod v podporo stavkajočim na RTV Slovenija (Trg republike, Ljubljana)
© Janez Zalaznik

Novinarke in novinarji! Radijci in radijke, televizijci in televizijke!

Javnost je na vaši strani. Tudi ko ne demonstrira, je z vami. Javnost je na vaši strani, ker je na svoji lastni strani. Javno RTV, ki deluje svobodno, pa lastni pameti in po lastni vesti, potrebujemo zato, da se lahko kot družba strpno in razumno pogovarjamo in prosto presojamo, kaj hočemo in kam gremo danes in jutri.

Vodstvo RTV Slovenija javnosti ne mara, za usodo institucije, ki ji ukazuje, pa ji ni mar. Izčrpava vas z birokratskimi in advokatskimi triki, ker edino to zna in ker si to lahko privošči. Bolj ko vas ovira in spotika pri vašem delu, bolj lahko s prstom kaže na programske delavce, da delajo slabo. Izkorišča vašo predanost ideji pravne države in izkorišča to, da se morate bojevati proti lastnemu vodstvu med svojim delom in to lahko počnete samo tako, da delate, kakor mislite, da je prav.

Bodite dosledni! Etični kodeks novinarstva in zakoni so nad svojevoljnimi ukrepi vodstva. Ustava je nad ukrepi in zakoni, ki so nemara lahko v nasprotju z njo. Dosledno novinarsko delo v prid javnosti ima prav nasproti birokratskim oviram. Tudi kadar država, njeni posamezni organi ali funkcionarji imajo na svoji strani črko zakona, črka zakona pa je v nasprotju z duhom zakonitosti ali celo v nasprotju s temeljnimi pravicami ljudi do obveščenosti, imajo novinarji, priče dogajanja in žvižgači prav, dokler udejanjajo pravico javnosti, da ve, kaj se dogaja. Vztrajajte!

dr. Jože Vogrinc,
sociolog v pokoju 

**Govor avtorja je bil prebran na shodu v podporu stavkajočim na RTV Slovenija v Ljubljani v pondeljek, 26. septembra**

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.