STA

 |  Svet

»Diplomatu so zavezali oči, pritisnili na roke in glavo, ga zasliševali in ustrahovali«

Japonska od Rusije zahteva opravičilo, ker je ta pridržala japonskega diplomata in ga obtožila vohunjenja

Ruski predsednik Vladimir Putin

Ruski predsednik Vladimir Putin
© Mikhail Klimentyev / Presidential Press and Information Office / TASS

Japonska od Rusije zahteva opravičilo, ker je ta pridržala japonskega diplomata in ga obtožila vohunjenja. Pred tem je Tokio zanikal resničnost ruskih obtožb in Moskvi očital, da so diplomatu zavezali oči, ga priklenili, da se ni mogel premikati, in ga nato na neprimeren način zasliševali, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Japonski diplomat Motoki Tatsunori, ki deluje v mestu Vladivostok na ruskem daljnem vzhodu, je bil označen za persono non grata "zaradi nezakonitih obveščevalnih dejavnosti", je novinarjem povedal visoki predstavnik japonske vlade Hirokazu Matsuno, pri čemer se je skliceval na navedbe ruskega zunanjega ministrstva.

"Japonskemu diplomatskemu predstavniku so zavezali oči, pritisnili na roke in glavo, tako da se med pridržanjem ni mogel premikati, nato pa so ga zasliševali in pri tem tudi ustrahovali," je dejal Matsuno in poudaril, da Japonska "odločno protestira proti tem neverjetnim dejanjem".

Matsuno je ob tem tudi zanikal ruske obtožbe o vohunjenju. Medtem je bil pridržani diplomat izpuščen in bo do srede zapustil Rusijo, navaja AFP.

"Japonskemu diplomatskemu predstavniku so zavezali oči, pritisnili na roke in glavo, tako da se med pridržanjem ni mogel premikati, nato pa so ga zasliševali in pri tem tudi ustrahovali."

Hirokazu Matsuno,
visoki predstavnik japonske vlade

Japonska je na zagovor poklicala ruskega veleposlanika in "zahtevala uradno opravičilo" za ravnanje z diplomatom, saj so pri tem po Matsunovih besedah kršili Dunajsko konvencijo o konzularnih odnosih.

Ruska varnostna služba FSB je pred tem sporočila, da je bil japonski diplomat pridržan, ker je "v zameno za denar prejemal zaupne informacije o sodelovanju Rusije z drugo državo v azijsko-pacifiški regiji". FSB je tudi razposlala kratek videoposnetek, na katerem naj bi diplomat priznal, da je kršil ruske zakone, in sporočila, da je Moskva po diplomatskih poteh vložila protest pri Tokiu.

Visoki predstavnik japonske vlade Hirokazu Matsuno

Visoki predstavnik japonske vlade Hirokazu Matsuno
© YouTube

Japonska je imela že pred februarsko rusko invazijo na Ukrajino zapletene odnose z Rusijo, obe strani pa še vedno nista podpisali mirovne pogodbe, ki je bila sklenjena po drugi svetovni vojni. Poskuse, da bi to storili, med drugim ovira dolgotrajen spor med državama glede Kurilskih otokov.

YlOHbHJMa78

_UZXntDLchs

8DV4E3bgclM

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.