Uredništvo

 |  Kultura

Portreti herojev Bosne in Hercegovine 

Razstava skupine IRWIN z naslovom Was ist Kunst Bosna i Hercegovina–Heroji 1941/1945

Utrinek z odprtja razstave, 22. septembra 2022

Utrinek z odprtja razstave, 22. septembra 2022
© Arhiv skupine IRWIN

V Zgodovinskem muzeju Bosne i Hercegovine v Sarajevu je na ogled razstava skupine IRWIN z naslovom Was ist Kunst Bosna i Hercegovina–Heroji 1941/1945. Razstava je pred tem že gostovala v Muzeju sodobne umetnosti v Banja Luki, Galeriji Božidarja Jakca v Kostanjevici na Krki in Nacionalnem Muzeju 21.stoletja MAXXI v Rimu.

Razstava sodi v serijo projektov, v katerih skupina preisprašuje umetniške forme preteklosti v razmerju do rekontekstualizacije skozi postopek uokvirjanja. Že leta 2000 je bila v Moderni galeriji v Ljubljani postavljena instalacija dvanajstih slik slovenskih avtorjev, ki so časovno pokrivali celo dvajseto stoletje (Jakopič, Černigoj, T. Kralj, Kos, Pilon, Šuštaršič, Stupica, Mušič, Bernik, Tisnikar, Kalaš in Gorenc) v temnih IRWINovih okvirjih z naslovom Was ist Kunst Slovenija. Sledile so serije Was ist Kunst Jugoslavija (likovna dela jugoslovanskih avtorjev) v Beogradu in Was ist Kunst Makedonija (makedonske ikone iz 17.stoletja) v Skopju.

Konceptualno postopek izbire in prezentacije sledi logiki »ready-made« Marcela Duchamp s to razliko da je originalna autorska slika uokvirjena v masivni črni okvir, ki je stalnica skupine že od leta 1984.

Utrinek z odprtja razstave, 22. septembra 2022

Utrinek z odprtja razstave, 22. septembra 2022
© Arhiv skupine IRWIN

Portreti herojev Bosne in Hercegovine so bili večinoma naslikani v letih po drugi svetovni vojni, vse do leta 1954, ko je bila zbirka, ki jo tvorijo, zaključena. Naslikali so jih priznani slikarji Bosne in Hercegovine (Vojo Dimitrijević, Hakija Kulenović, Ljubo Lah, Mario Mikulić in drugi), in sicer z namenom, da bodo del stalne razstave Muzeja Revolucije BiH, toda zbirka ni nikoli postala del stalne postavitve, temveč je bila na razstavi sredi petdesetih predstavljena javnosti, nakar je bila dolga desetletja v depojih Muzeja Revolucije.

Vse do leta 2011, ko sta kustos iz Nemčije dr. Michael Fehr in kustosinja Asja Mandić iz Sarajeva povabila k sodelovanju člana skupine IRWIN pri pripravi in postavitvi razstave izbranih del iz kolekcije Zgodovinskega muzeja BiH (do leta 1993 Muzej revolucije BiH), poimenovani Zakladi Socializma, znotraj katere je zbirka herojev zasedala centralno mesto. Kot pravijo IRWINi jih je zbirka navdušila. V njenih značilnostih so prepoznali kvalitete, zaradi katerih so si jo želeli nekoč, ob primerni priložnosti, posvojiti, uokviriti in razstaviti kot Was ist Kunst Bosna in Hercegovina.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.