STA

 |  Družba

»Politiko želimo vrniti nazaj v roke ljudem«

Volitvomat tudi za predsedniške volitve. V civilni iniciativi Glas ljustva poudarjajo, da je demokracija resnično demokratična le, če pri odločanju sodeluje kar največ ljudi.

Predstavitev Volitvomata na današnji novinarski konferenci

Predstavitev Volitvomata na današnji novinarski konferenci
© Janez Zalaznik

Civilna iniciativa Glas ljudstva je na današnji novinarski konferenci predstavila Volitvomat za volitve predsednika republike, ki so ga predstavili že pred državnozborskimi volitvami. Predstavili so tudi odzive kandidatov na nekaj ključnih vprašanj, z njim pa želijo povečati udeležbo na volitvah za predsednika republike in doseči rekord.

Za predsedniški Volitvomat so se v iniciativi odločili, ker je bila udeležba na zadnjih predsedniških volitvah le 42 odstotna. "Ker je demokracija resnično demokratična le, če pri odločanju sodeluje kar največ ljudi, želi Glas ljudstva doseči rekordno volilno udeležbo na predsedniških volitvah," je dejala Gaja Brecelj iz iniciative.

Drugi razlog pa je ta, da v predvolilnih razpravah ni bilo vsebine, ki je pomembna za razvoj družbe in njeno prihodnost, je dejala Brecelj. V središče predvolilnega časa pa si želijo umestiti razpravo o demokratični, pravični in zeleni družbi. "Politiko želimo vrniti nazaj v roke ljudem in s tem krepiti demokracijo," je dodala.

Spletno orodje Volitvomat so za predsedniške volitve pripravili z namenom, da se bodo volivke in volivci lažje odločili, komu zaupati svoj glas. Na spletnem mestu volitvomat.si lahko vsak posameznik odgovori na 30 vprašanj, na katera so predhodno odgovorili kandidatke in kandidati za predsednika republike. Tako preverimo, v kolikšni meri se naše vrednote in stališča ujemajo z njihovimi.

Vprašanja se nanašajo na pristojnosti predsednika ter na vrednote, ki jih zagovarja. Z vprašanji so preverjali njihova stališča, vrednote, držo in odnos do pomembnih družbenih vprašanj z različnih področij: zunanje politike, človekovih pravic, vladavine prava, obrambe, sodstva, okolja, gospodarstva, zdravstva, medijev, kulture in opravljanja predsedniške funkcije, je pojasnila Brecelj.

Za predsedniški Volitvomat so se v iniciativi odločili, ker je bila udeležba na zadnjih predsedniških volitvah le 42 odstotna.

Za predsedniški Volitvomat so se v iniciativi odločili, ker je bila udeležba na zadnjih predsedniških volitvah le 42 odstotna.
© Janez Zalaznik

Vprašalnik za vključitev v Volitvomat so poslali vsem, ki so napovedali kandidaturo na predsedniških volitvah. Odzvalo se jih je veliko, tudi tisti, ki do danes, ko je zadnji dan, še niso vložili kandidature na Državno volilno komisijo (DVK). Danes so v Volitvomat vključeni Vladimir Prebilič, Gregor Bezenšek ml., Nataša Pirc Musar, Miha Kordiš, Milan Brglez, Sabina Senčar in Janez Cigler Kralj. Anže Logar na njihova vprašanja ni želel odgovarjati, je pojasnil Filip Dobranić.

V tednu pred predsedniškimi volitvami bodo organizirali javno predvolilno soočenje predsedniških kandidatk in kandidatov z ljudstvom, odgovarjati bodo morali na vprašanja civilnodružbenih organizacij in posameznikov. Glas ljudstva se bo vključil tudi v lokalne volitve. Pripravljajo pa tudi monitoring izvajanja zavez, ki so jih volivkam in volivcem dale politične stranke pred aprilskimi parlamentarnimi volitvami, prvo poročilo bodo predstavili decembra. 5. oktobra bodo organizirali spletno tribuno z naslovom Ustavimo privatizacija javnega zdravstva, so še napovedali.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.