STA

28. 9. 2022  |  Svet

Več tisoč protestnic proti zaostrovanju pogojev za prekinitev nosečnosti

Pred parlamentom v madžarski prestolnici se je zbralo približno 3000 ljudi, večinoma žensk, ki so branile temeljno pravico do svobodnega odločanja o prekinitvi nosečnosti

Več tisoč Madžarov se je nocoj v Budimpešti udeležilo protestov proti zaostrovanju pogojev za prekinitev nosečnosti. Protestirali so proti nedavno sprejetemu vladnemu odloku, po katerem morajo biti nosečnice pred splavom seznanjene z vitalnimi funkcijami ploda, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pred parlamentom v madžarski prestolnici se je zbralo približno 3000 ljudi, večinoma žensk, ki so, kot je za AFP dejala ena od udeleženk protesta, branile temeljno pravico do svobodnega odločanja o prekinitvi nosečnosti.

Na Madžarskem je sredi septembra začel veljati odlok, v skladu s katerim morajo ženske, ki želijo narediti splav, najprej poslušati srčni utrip ploda. "Kaj pa moj srčni utrip? Nikomur ni mar," je pisalo na enem od transparentov.

"Kaj pa moj srčni utrip? Nikomur ni mar."

Napis na enem od transparentov na protestnem shodu

Na Madžarskem je splav od 50. let prejšnjega stoletja v večini primerov dovoljen do 12. tedna nosečnosti. Vendar pa premier Viktor Orban, ki je na oblasti od leta 2010, zaostruje politiko glede svobodnega odločanja žensk o rojstvu otrok. Od začetka leta 2012, ko je začela veljati nova ustava, Madžarska zagovarja "življenje zarodka od spočetja".

Organizacije za pravice žensk menijo, da zaostrovanje pogojev za prekinitev nosečnosti povečuje pritisk na ženske, ki so zaradi neželene nosečnosti že sicer v izjemno težkem položaju, poroča AFP.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.