STA

 |  Svet

Rusko ustavno sodišče potrdilo priključitev štirih ukrajinskih regij

Zdaj mora to potrditi še ruski parlament

Vladimir Putin, ruski predsednik

Vladimir Putin, ruski predsednik
© www.kremlin.ru

Rusko ustavno sodišče je danes uradno potrdilo priključitev štirih ukrajinskih regij Rusiji, potem ko je ruski predsednik Vladimir Putin v petek razglasil pripojitev Luganska, Donecka, Hersona in Zaporožja. 

Rusko ustavno sodišče priključitve štirih ukrajinskih regij, ki je mednarodna skupnost ne priznava, ne vidi kot kršitev ruskih zakonov. Sprejetje regij Lugansk, Doneck, Herson in Zaporožje je v skladu z ustavo, je po poročanju ruske tiskovne agencije Tass danes sporočilo sodišče v Sankt Peterburgu.

Ruski predsednik Putin je v petek, več kot sedem mesecev po začetku ruske invazije na Ukrajino, na slovesnosti v Kremlju podpisal dokumente o priključitvi omenjenih ukrajinskih regij, skupaj s predstavniki proruskih oblasti vsake od teh regij. Tam so pred tem potekali mednarodno nepriznani referendumi, na katerih naj bi se večina prebivalstva izrekla za priključitev.

Po podpisu je ustavno sodišče te dokumente preverilo. Sedaj jih morata potrditi še oba domova ruskega parlamenta, zgornji - svet federacij in spodnji - duma, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Predsednik dume Vjačeslav Volodin je za rusko televizijo danes dejal, da bo duma v ponedeljek glasovala o predlogu amandmaja k ustavi v zvezi s priključitvijo Doneške in Luganske ljudske republike ter regij Herson in Zaporožje, kot tudi o ratifikaciji "mednarodnih sporazumov" v zvezi z aneksijo. Poslanci naj bi po pričakovanjih predloge podprli.

Novi sporazumi o priključitvi določajo, da so bile regije v vzhodni in južni Ukrajini pripojene Ruski federaciji in bodo postale štiri nove zvezne entitete, poroča španska tiskovna agencija EFE.

To je sicer že drugič, da si je Rusija priključila ukrajinsko ozemlje v zadnjih osmih letih, potem ko je leta 2014 po zasedbi anektirala polotok Krim. Dejanje je sledilo istemu scenariju, ki je vključeval referendum med prebivalstvom, ki ga mednarodna skupnost ni priznala.

VK5Wk4zRd7s

1ykaEvbq9vk

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.