STA

3. 10. 2022  |  Svet

Inflacija blizu rekorda

Turška inflacija se še naprej približuje rekordu iz julija 1998, ko je znašala 85,3 odstotka

Turška inflacija se še naprej približuje rekordu iz julija 1998, ko je znašala 85,3 odstotka. Septembra se je po podatkih državnega statističnega urada ustavila pri 83,45 odstotka, potem ko so se avgusta cene življenjskih potrebščin na letni ravni dvignile za 80,2 odstotka. Turška centralna banka je prejšnji teden sicer znižala obrestne mere.

Stopnja inflacije se v Turčiji zvišuje od lanske jeseni, ob čemer predsednik Recep Tayyip Erdogan vztraja pri politiki zniževanja obrestnih mer, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Večina ostalih držav na drugi strani v boju z visoko inflacijo obrestne mere zvišuje.

Samo v zadnjih dveh mesecih je turška centralna banka dvakrat znižala ključno obrestno mero, ki je zdaj pri 12 odstotkih.

Na mesečni ravni so cene življenjskih potrebščin v Turčiji poskočile za 3,08 odstotka.

V devetem mesecu so inflacijo poganjale predvsem visoke cene v transportnem sektorju, ki so na letni ravni poskočile za skoraj 118 odstotkov. Cene hrane in brezalkoholnih pijač pa so se v primerjavi z lanskim septembrom zvišale za 93,05 odstotka.

hs7BUGJ7Pvk

pz_av9c2f1g

O4stI2TVPIc

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.